afbeelding versterkt dag tegen pesten

19 april – Landelijke Dag tegen Pesten | Woningcorporatie Dag | Bicycle Day | Dutch-American Friendship Day | Limburgdag (BE)

Landelijke Dag tegen Pesten

Pesten is een groot maatschappelijk probleem en daaraan wordt op Landelijke Dag tegen Pesten aandacht aanbesteed. De kinderen (en volwassenen) die het meeste gevaar lopen om gepest te worden zijn vaak net iets anders dan andere. Ze kunnen niet in het hokje “alledaags” gestopt worden. Zie je er iets anders uit dan ben je al snel het middelpunt van pesterijen. Er zijn legio redenen te vinden waarom iemand gepest wordt, maar moeten we dat accepteren? Wist je dat op basisscholen 1 op de 10 leerlingen wordt gepest (2 tot 3 kinderen per schoolklas) ? Op het werk zelfs 1 op de 8 en in het bejaardenhuis is het nog erger. Daar is 1 op de 5 het slachtoffer van pesten.

Je ziet hoe ouder dat we zijn hoe erger het pesten wordt. Stop er mee, en de wereld wordt een stuk leuker en gezelliger. Voor jou en voor iedereen om je heen. Druk het pesten nu de kop in, want het begint op de kleuterschool en gaat door tot in het bejaardenhuis.

Wanneer wordt plagen (cyber)pesten?

Wist je dat cyberpesten het meeste voorkomt bij jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud? En dat meisjes vaker slachtoffer worden van cyberpesten dan jongens? Enkele bekende vormen van structureel pestgedrag zijn:

  • buitensluiten en doodzwijgen
  • roddelen of publiekelijke voor schut zetten
  • fysieke en verbale intimidatie, mishandeling, happy slapping
  • afpersing
  • beschadiging, vernieling, diefstal of kwijtmaken van eigendommen
  • voortdurend kritiek op het slachtoffer uitoefenen

Zeg Dag Tegen Pesten

Meteen moet ik terug denken aan mijn lagere schooltijd. In die tijd was ik een tenger meisje met lange blonde vlechten. Een aantal jongens, die een paar klasse hoger zaten, werden aangespoord door een klasgenoot om aan mijn vlechten te trekken en dat deden ze dan ook. Ik zie mezelf daar nog staan, omringd door een aantal jongens en één van hen trok dan aan mijn vlechten. Natuurlijk weet je wat er gaat gebeuren als je de pineut bent maar toch probeerde ik het altijd netjes op te lossen.

Voordat er iets was gebeurd waarschuwde ik de groep jongens: wie er aan mijn vlechten trekt krijgt een dreun. Dat maakte natuurlijk weinig indruk maar ik hield wel woord. De eerste die aan mijn vlechten trok ging ik te lijf, ik was dan wel tenger maar ook redelijk sterk. Menig jongen heeft het onderspit moeten delven. Natuurlijk is vechten nooit de oplossing als je wordt gepest, het is maar een lapmiddeltje.

Liever uniek dan een eenheidsworst

De kinderen (of volwassenen) die het meeste gevaar lopen om gepest te worden zijn vaak net iets anders dan andere, ze zijn niet in het hokje “alledaags” te duwen. En als je lichamelijk er iets anders uitziet, bijvoorbeeld een wijnvlek in je gezicht, ook dan ben je vaak het middelpunt van pesterijen. Er zijn legio redenen te vinden waarom iemand gepest wordt, maar moeten we dat accepteren?

Wat staat er nog meer op de agenda voor vandaag?

Deel dit bericht