dag van de mattentaart

19 april – Dag van de Mattentaart | Landelijke Dag tegen Pesten | Bicycle Day | Dark Sky Week

Dag van de Mattentaart

Enkele leden van de bakkersbond richtten in 1979 het Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart op. Deze Broederschap is naast organisator van de Dag van de Mattentaart ook de hoeder van de kwaliteit van de mattentaarten. In 2007 kreeg het Broederschap het voor elkaar dat de Geraardsbergse mattentaart in het Europese „Register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen” werd opgenomen. Dit betekent Europese erkenning voor de mattentaart.

De enige matten die ik ken zijn deurmatten

Nu snap ik ook wel dat ze van deurmatten géén taart maken, maar wat zijn dan die matten van de mattentaart? Matte, matten, matton, maton. Allemaal termen die al sinds de middeleeuwen voorkomen in Vlaanderen, Frankrijk en Duitsland. Het woord mat is afkomstig van de 12e-eeuwse Franse term maton. Dat op zijn beurt weer verwijst naar de klonters van geronnen melk, ook wel wrongel genoemd.

Net als de wei een bijproduct. Omdat er niks met de wei gedaan kon worden werd deze vroeger aan de rondhuppelende varkens gegeven. Omdat in de middeleeuwen alleen de kastelen koelkelders hadden gingen de boeren op zoek naar een eindproduct voor de matten. En zo is de mattentaart ontstaan. In Nederland maakte ze vroeger van de wrongel onder andere hangop.

Landelijke Dag tegen Pesten

Thema: Kijk, Luister en Sta Op als superheld bij online pesten! Juist NU in Corona tijd! Het thema van dit jaar gaat terecht in op het online pesten (cyberpesten). Want door COVID-19 zijn de kinderen (en jong volwassenen) meer thuis en dus meer online dan voor de coronacrisis. Hoe vaker online, hoe groter de kans om slachtoffer van cyberpesten te worden. De so wie so meer kwetsbare groep van homo- of biseksuele jongeren krijgen twee keer zo vaak te maken met online pesten als heteroseksuele jongeren. Het wordt tijd dat we onze jongeren meer gaan beschermen tegen pesten. Of het nu online is of niet. Pesten kan levenslange littekens achterlaten en leidt tot zelfdoding.

Bicycle Day

Als je denkt dat Bicycle Day een “dag van” over de fiets is dan moet ik je teleurstellen, alhoewel het heeft er wel zijdelings mee te maken. Het verhaal gaat dat op 16 april 1943 de Zwitserse chemicus Albert Hofmann via zijn vingertoppen per ongeluk een beetje LSD innam. Als hij daarna zijn ogen sluit ziet hij allerlei fantastische felgekleurde beelden en vormen. Voor de kenner onder ons, de zogenaamde “closed-eye visuals”.

Op 19 april 1943 besluit hij om doelbewust een ietsiepietsie meer in te nemen zodat hij de effecten kon bestuderen. De effecten waren zo hevig dat hij op zijn fietst sprong en zwaar trippend en trappend de allereerste LSD-trip ter wereld meemaakte. Dat is de reden dat deze dag Bicycle Day wordt genoemd

International Dark Sky Week

De International Dark Sky Week gaat over lichtvervuiling en wordt georganiseerd door International Dark-Sky Association (IDA). Lichtvervuiling is de grote hoeveelheid kunstlicht dat ’s nachts overbodig aan is. Zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en assimilatieverlichting in de glastuinbouw. Dit kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Planten worden beïnvloed in hun groeiwijze. Op 24 oktober hebben wij onze Nederlandse evenknie van deze week, namelijk de Nacht van de Nacht.

Deel dit bericht