afbeelding versterkt sushi dag

18 juni – Internationale Sushi Dag | Internationale Picknickdag | Internationale Paniekdag | Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie | Dag van het Werkplezier | Nationale Archeologiedagen | Biologische Velddag | Neurodiversity Pride Day | Open Tuinen Dagen | Internationale Lambrusco Week

Internationale Sushi Dag

In 2009 besloot Chris DeMay een sushi fan pagina op Facebook te beginnen. Al snel kreeg hij giga veel volgers en sinds dat jaar vieren we op 18 juni Internationale Sushi Dag. En het mooie is dat je op de Sushi Dag niets te hoeft herdenken, nergens bewust van moet worden, geen actie hoeft te voeren of iets te vieren. Het enige wat je mag doen op de Internationale Sushi Dag is zoveel sushi eten totdat je knapt. In Nederland hebben de jongens en meiden van de reclamewereld de Internationale Sushi Dag ontdekt. Dus met een beetje mazzel kun je ergens nog korting scoren. Of je maakt het zelf. Ook lekker voor de picknick!

Internationale Picknickdag

In veel landen viert men vandaag de Internationale Picknickdag. Een dag waarop je met je picknickmandje in de hand al huppelend op zoek gaat naar een prachtige picknickplek. Wil je de natuur in dan kun je op natuurmonumenten.nl terecht voor een overzicht van de mooiste picknickplekken. Eigenlijk toch wel jammer dat wij geen Nationale Picknickdag meer hebben.

Internationale Paniekdag

Hoe raak je niet in paniek? Sowieso niet panikeren en alle stressfactoren uit de weg gaan. Het beste wat je kunt doen is een dagje vrij nemen om iets leuks te gaan doen, alleen of met mensen waarvan je zeker géén stress krijgt. Profiteer van het feit dat het vandaag ook Dag van de Duurzame Gastronomie, Picknickdag, Sushi Dag en ook nog Lambrusco Week is. Misschien geeft een lekker hapje eten en een fles of wat Lambrusco je de noodzakelijk ontspanning om stress en paniekaanvallen te voorkomen. Maar onthoudt: doe alles met mate(n).

Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie

Op de site van de VN wordt gastronomie ook wel de kunst van het eten genoemd. En wordt uitgelegd dat het ook kan verwijzen naar een kookstijl uit een bepaalde regio. De term gastronomie wordt vaak gebruikt als we het hebben over lokale gerechten uit de lokale keuken. Duurzaamheid is het idee dat iets (bijvoorbeeld landbouw, visserij of zelfs het bereiden van voedsel) wordt gedaan op een manier die onze natuurlijke hulpbronnen niet verspilt en in de toekomst kan worden voortgezet zonder nadelige gevolgen voor ons milieu of onze gezondheid. Duurzame gastronomie betekent dus een keuken die rekening houdt met waar de ingrediënten vandaan komen, hoe het voedsel wordt verbouwd en hoe het op onze markten en uiteindelijk op ons bord terechtkomt.

Europese Regio van de Gastronomie

In Europa wordt sinds ongeveer tien jaar elk jaar een gastroregio aangewezen. Soms zijn er meerdere zoals in 2018 met het West-Ierse Galway en Noord-Brabant. Het Internationale Instituut voor Gastronomie, Cultuur, Kunst en Toerisme (Igcat) is de coördinator. Dit jaar zijn Slovenië en de regio Coimbra (Portugal)verkozen tot Europese Regio van de Gastronomie.

Deze dagen zijn afgelast of hebben een andere invulling gekregen:

Na alle dagen is het nu tijd voor een week. En wat voor één.

Deel dit bericht