18 juni – Dag van de Duurzame Gastronomie | Internationale Picknickdag | Internationale Sushi Dag | Internationale Paniekdag | Autistic Pride Day

Dag van de Duurzame Gastronomie

Dag van de Duurzame Gastronomie is een nog relatief jonge “dag van” op de agenda van Verenigde Naties. De reden om deze dag in het leven te roepen is: “….om enerzijds gastronomie als een cultuur te erkennen, en anderzijds ook om de diversiteit in culturen en natuur overal ter wereld te benadrukken. Ook herbevestigt de Internationale Dag dat alle culturen en beschavingen een essentiële bijdrage kunnen leveren aan duurzame ontwikkeling.”

De aangesloten lidstaten vinden dat gastronomie een sterke verbindende factor is tussen bijvoorbeeld culturen, generaties, de natuur en consumenten. En dat maakt Dag van de Duurzame Gastronomie een onderdeel voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030.

De Dag van de Duurzame Gastronomie kan de motor zijn voor een meer duurzaam en verantwoord voedselsysteem, zonder verspilling.

Europese Regio van de Gastronomie

Samen met het West-Ierse Galway mag Brabant zich dit jaar een jaar lang “Europese Regio van de Gastronomie” noemen. Deze titel heeft zij te danken aan haar initiatieven voor verduurzaming en innovatie in de landbouw en voeding. De provincie onderscheidt zich verder door de sterke verbindingen van agrifood met hightech, design, leisure en biobased.

Internationale Picknickdag

In veel landen viert men vandaag de Internationale Picknickdag. Een dag waarop je met je picknickmandje in de hand op zoek gaat naar een prachtige picknickplek. Wil je de natuur in dan kun je op natuurmonumenten.nl terecht voor een overzicht van de mooiste picknickplekken.

Heb je de smaak van het picknicken te pakken dan raad ik je aan om 30 juni vrijhouden. Want vanaf dit jaar wordt iedere laatste zaterdag van de maand juni gereserveerd voor de Nationale Picknickdag.

Internationale Sushi Dag

Je hoeft op de Sushi Dag niets te herdenken, niets bewust te worden, geen actie te voeren of verplicht te vieren. Het enige wat je mag doen op de Internationale Sushi Dag is zoveel sushi eten totdat je knapt.

Wat doe je op Internationale Paniekdag?

Sowieso niet in paniek raken en alle stressfactoren uit de weg gaan. Het beste wat je kunt doen is een dagje vrij nemen om iets leuks te gaan doen, alleen of met mensen waarvan je zeker géén stress krijgt. Profiteer van het feit dat het vandaag ook Dag van de Duurzame Gastronomie, Picknikdag en Sushi Dag is. Misschien geeft een lekker hapje eten je de noodzakelijk ontspanning om stress en paniekaanvallen te voorkomen. Niet geschoten is altijd mis!

Autistic Pride Day

Autistic Pride Day is bedacht door Aspies For Freedom, een autisme-rechtenbeweging, en wordt sinds 2005 georganiseerd. Een dag die begon als een reactie op de negatieve beeldvorming in de media over autisten. Austic Pride Day was gericht op het leveren van positieve media-inbreng.

In de loop der jaren hebben er veel internationale evenementen plaatsgevonden. Zoals offline en online vergaderingen, wandelingen, picknicken, uitstapjes en bijeenkomsten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.