18 juli – Dag van het Texelse Schaap | Zwarte Cross | Nelson Mandela dag

Dag van het Texelse Schaap

Ben je toevallig vandaag op Texel? Ga dan richting Den Hoorn, daar wordt vandaag op het land naast het Hoornder kerkje de Dag van het Texelse Schaap gevierd (bij slecht weer op de Novalishoeve). Tijdens de Dag van het Texelse Schaap kun je naast verschillende schapenrassen bewonderen diverse demonstraties en activiteiten bijwonen, zoals: schapen scheren, hoefbekappen, wedstrijd schapenmelken, spinnen en woltrappen. Je kunt een ‘boerenommetje’ maken en daarnaast is er van alles te koop dat met schapen te maken heeft. Heb jij plots ook zo’n zin in een overheerlijk Texels schapenijsje?

23e editie Zwarte Cross

Geen idee wat Zwarte Cross is? De Zwarte Cross is het grootste muziekfestival van Nederland en tegelijkertijd de grootste motorcross ter wereld. Vorig jaar kwamen er 220.000 betalende bezoekers op af. Zoals elk zichzelf respecterend festival heeft de Zwarte Cross ook een motto en een bijpassend strijdlied. Het motto voor 2019 is: Niks is onmogelijk!. Het strijdlied wordt dit jaar tijdens het festival gemaakt door de vj/dj Eboman. Verspreidt over 33 podia en weides treden onder andere The Mavericks, Black Eyed Peas, Steel Panther, Scooter, Claw Boys Claw, Oost Gelders Jeugd Orkest en Heino op. Kortom, de Zwarte Cross is vier dagen lang één groot feest.

Internationale Nelson Mandeladag

Nelson Mandela International Day is de dag waarop het leven van Nelson Mandela wordt herdacht maar ook zeker alles wat hij heeft betekent voor Zuid-Afrika en de rest van de wereld. Voor de viering is de geboortedag van Nelson Mandea gekozen. Daarmee wordt de geboortedag van Nelson Mandela dé dag voor zelfreflectie. Met andere woorden: wat heb jij gedaan om van deze wereld een betere plek te maken? Inspireer ook andere om zonder dat je er iets voor terug vraagt of verwacht iets te doen voor iemand uit je directe omgeving. Uiteindelijk begint iedere verandering bij jezelf!

#ActionAgainstPoverty

De Nelson Mandela Foundation draagt Mandeladag op aan Action Against Poverty. Nelson Mandela maakte het tot zijn prioriteit om armoede te bestrijden maar hij sprong ook op de bres voor sociale rechtvaardigheid. Armoede is de oorzaak van ondervoeding, ziekte en slechte gezondheid, van slechte sanitaire voorzieningen, van slechte huisvesting, het houdt kinderen van school. Zonder opleiding ontbreekt het aan vaardigheden wat weer tot werkloosheid leidt, verlies van waardigheid en kan zelfs leiden tot woede en geweld. Kortom, armoede staat aan het begin en aan het eind van de vicieuze cirkel.

Geen geld, maar tijd

Het idee om 67 minuten van je tijd te doneren om anderen te helpen komt oorspronkelijk van de organisatie 46664. Deze organisatie vroeg op 18 juli 2002, de dag van hun oprichting, mensen een donatie te doen. Geen geld, maar tijd. Waarom 67 minuten? Nelson Mandela heeft 67 jaar (hij is 92 jaar geworden) lang zich ingezet voor mensenrechten en gelijkheid voor iedereen. Dat is de reden waarom er om 67 minuten gevraagd wordt. Hij was eveneens een internationale vredestichter en de eerste democratisch gekozen president van een vrij Zuid-Afrika. De vraag van de dag is: ben jij bereidt om 67 minuten van je tijd te doneren om anderen belangeloos te helpen?

2e editie Mandela Day Nederland

Net zoals vorig jaar zal de Nederlandse Mandela Day een dag zijn waarop 4 seminars worden gegeven. Iedere seminar zal exact 67 minuten duren, 67 minuten die jij besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Aan het einde van de dag wordt er een uniek kunstwerk gemaakt dat ten goede komt voor een goed Zuid-Afrikaans doel, zeggen de initiators. Klik hier voor meer info.

Deel dit bericht