afbeelding versterkt internationale rechtvaardigheid

17 juli – Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid | Wereld Emoji Dag | Nationale Festivalcrew-dag | Nationale Herdenking MH17

Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid

Jaarlijks herdenken we op 17 juli de historische goedkeuring (1998) van het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof (Rome Statute of the International Criminal Court ). Deze dag wordt ook wel Werelddag van Internationale Strafrechtspraak of Internationale Dag van de Gerechtigheid. Waarom is deze dag in het leven geroepen? Op Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid staat men stil bij het belang van het bestrijden van straffeloosheid en het brengen van gerechtigheid voor de slachtoffers van de ernstigste misdaden: genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdrijven, agressieve misdaad en misdrijven die de vrede, veiligheid en welzijn van de wereld bedreigen.

Deze dag wordt gevierd om mensen bewust te maken van de noodzaak van gerechtigheid voor degenen die onrecht zijn aangedaan. Het belicht ook belangrijke serieuze problemen. Het helpt mensen ook moed te krijgen om zich uit te spreken over misdaden die hen zijn aangedaan en het waarschuwt daders voor de gevolgen die ze zullen ondervinden als ze misdaden plegen.

De Europese Unie en Internationale Rechtvaardigheid

De Europese Unie zet zich in voor de bescherming van de rechterlijke onafhankelijkheid van het ICC en de integriteit van het Statuut van Rome. Zij geeft diplomatieke, politieke en financiële steun aan het ICC zodat het zijn essentiële werk ten behoeve van de slachtoffers van ernstige internationale misdrijven doeltreffend kan uitvoeren. Bovendien zullen de EU en haar lidstaten hun inspanningen voortzetten voor de universele ratificatie en volledige uitvoering van het Statuut van Rome.

Wereld Emoji Dag

Sinds 2014 vieren we jaarlijks op 17 juli World Emoji Day. De Wereld Emoji Dag komt uit de koker van de oprichter van de emojipedia. Er werd gekozen voor 17 juli omdat dat de datum was die op de emojikalender van Apple stond. De keuze van Apple voor 17 juli is dat op 17 juli 2002 de voorheen gratis diensten voor Mac OS 9 -gebruikers opnieuw door hen werd uitgebracht. Maar dan als een betaalde abonnementsdienst die voornamelijk voor Mac OS X gebruikers was bestemd.

Het verschil tussen emoji en emoticon

Eerst even een leuk weetje: het woord emoticon werd in 2001 officieel opgenomen in de Oxford Dictionary. Dit even terzijde. Zit er een tussen een emoji en een emoticon verschil in? Jazeker. De emoticon is een typografisch symbool, bijvoorbeeld 😉. Een emoji is een pictogram die je gebruikt met WhatsApps of mailen. Vaak worden emoji’s en smileys gebruikt om de afwezigheid van de intonatie en de non-verbale signalen te compenseren. En dat we ze nodig hebben is geen sinecure want soms maken geschreven woorden niet altijd precies duidelijk wat je bedoelt en dan kan een emoticon uitkomst bieden.

Nationale Festivalcrew-dag

De Nationale Festivalcrew-dag is een initiatief van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV., organisator van o.a. de Zwarte Cross en Mañana Mañana. De dag werd in 2020 voor de eerste keer georganiseerd. Zoals de naam al doet vermoeden draait de Nationale Festivalcrew-dag om de festivalmedewerkers. De initiators willen de festivalmedewerkers met deze dag bedanken voor al het harde werk, (jarenlange) inzet en enthousiasme! Hoe jij deze dag viert? Je trekt je favoriete crewshirt aan en maakt een foto. Daarna deel je de crewshirt-foto op zoveel mogelijk socialmedia-kanalen met de hashtag #festivalcrewdag. Kom op laat je zien, ook al sta je normaal gesproken nooit op de voorgrond.

Onderstaande dag krijgt een online invulling. Check de link:

Deel dit bericht