17 januari – Dag van het Jodendom | Dag van de Eerstelijn | Dag van de Jonge Uitvinder

Dag van het Jodendom

Voor de elfde keer wordt in ons land de Dag van het Jodendom gehouden. In navolging van hun Europese collega’s riepen de Nederlandse bisschoppen in 2008 17 januari uit tot Dag van het Jodendom. Het idee achter deze dag is dat christenen zich meer zouden moeten verdiepen in de wortels van hun geloof. Historisch gezien zijn het christendom en het rabbijnse jodendom joodse stromingen die alle twee teruggaan tot het jodendom uit de eerste eeuw.

Thema 2018: Le Dor wa Dor

Het thema is: “Le Dor wa Dor”, wat vertaald uit het Hebreeuws betekent “van generatie op generatie”. De Dag van het Jodendom 2018 gaat over de betekenis van het doorgeven van de traditie in het Jodendom en het christendom. Een thema dat vragen oproept zoals: Wie geeft wat eigenlijk door? Wat wordt bedoeld met “Joodse traditie” en “christelijke traditie”? Een uitstekend thema om de dialoog tussen joden en christenen aan te wakkeren. Er worden over dit thema twee avonden georganiseerd met gastsprekers; avonden waarop je wellicht antwoorden krijgt op je vragen die bij het thema horen.

Dag van de Eerstelijn

De Dag van de Eerstelijn is een symposium (congres) met een vakbeurs voor een specifieke beroepsgroep die werkzaam in de zorg is. Er worden meer dan 60 geaccrediteerde workshopprogramma aangeboden op zowel vakinhoudelijk, organisatorisch en op het gebied van zelfontplooiing. Het doel van Dag van de Eerstelijn:

  • het volgen van vijf workshops naar keuze
  • netwerken

Het thema van de Dag van de Eerste Lijn 2018 : Zintuigen: “heb jij ze allemaal op een rijtje?” Voor meer informatie over deze dag en inschrijven (kan ook nog vandaag!), klik hier.

Dag van de Jonge Uitvinder

Kid Inventors’Day is de dag waarop we alle jonge uitvinders toejuichen omdat ze betere oplossingen weten te bedenken dan alle volwassenen bij elkaar. K.I.D. hoopt ook andere jongeren te enthousiasmeren om creatief te zijn/ te blijven. De datum van 17 januari is niet random gekozen, op 17 januari 1706 werd de kleine Benjamin Franklin geboren. Hij groeide op tot een bijzonder veelzijdige man. Hij was politicus en schrijver, boekdrukker, uitvinder en moralist. En hij was één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Maar buiten al deze bijzondere dingen was hij ook degene die op 12-jarige leeftijd ’s werelds eerste zwemvinnen (flippers) bedacht. En dat maakt hem tot een bijzondere inspirator voor ieder kind die er van droomt om uitvinder te worden.

In elk kind schuilt een uitvinder

Alleen omdat kinderen minder kennis hebben over hoe de wereld in elkaar steekt wil dat nog niet zeggen dat ze geen ideeën hebben voor praktische en nuttige uitvindingen. Veel mensen geloven zelfs dat kinderen bijzonder creatief zijn om de eenvoudige reden dat ze nog niet weten hoe moeilijk veel dingen zijn. Sterker nog, er zijn genoeg dingen die we elke dag leuk vinden die door kinderen of tieners zijn uitgevonden. Daarom verdient hun creativiteit erkenning!

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.