17 december – Internationale Dag Stop Geweld Tegen Sekswerkers

Dag Stop Geweld Tegen Sekswerkers

Jaarlijks wordt op 17 december de Internationale Dag Stop Geweld Tegen Sekswerkers (International Day to End Violence Against Sex Workers) georganiseerd. Deze dag werd in 2003 voor het eerst erkend als herdenkingsdag om de slachtoffers van de Green River Killer in Seattle (Washington ) en andere vermoordde prostituees te herdenken. Er werd gekozen voor 17 december omdat op die dag in 2003 de Green River Killer werd veroordeeld.

Vandaag worden alle sekswerkers slachtoffers van 2019 wereldwijd herdacht en komen mensen uit steden over de hele wereld samen om te strijden voor de rechten van alle sekswerkers!

United under a Red Umbrella

Er worden in diverse landen acties en/of evenementen georganiseerd. Zo ook in ons land. In Utrecht kun je vanaf 16.00 de reizende fototentoonstelling United Under a Red Umbrella van de PROUD oprichtster Mariska Majoor bezoeken. Een tentoonstelling over de leef- en werkomstandigheden van sekswerkers in dertien landen.

Voorafgaand aan de tentoonstelling wordt de door PROUD georganiseerde protestmars gelopen. Start om 15.15 vanaf Utrecht Centraal; vertrekpunt ligt aan de Jaarbeurszijde (bij het Stadskantoor). Eindpunt is Janskerkhof 3; de locatie waar de fototentoonstelling is. Voor evenementen in andere landen, klik hier.

Green River Killer

De Green River Killer (Gary Leon Ridgway) had minimaal 48 vrouwen in de staat Washington vermoord voordat hij werd opgepakt in 2001. Uit het politieonderzoek bleek dat hij in 1982 is begonnen met het vermoorden van vrouwen. Door een DNA-test voor een ander onderzoek liep hij uiteindelijk in 2001 tegen de lamp. Ridgway vertelde de politie dat hij langs Route 99 in South King County (Washington) 75 tot 80 vrouwen heeft vermoord. Dat waren hoofdzakelijk prostituees en meisjes die van huis waren weggelopen. Uiteindelijk pleit Ridgway schuldig aan 48 moorden. Hij werd veroordeeld en kreeg meerdere keren levenslang.

Stop het Geweld Tegen Sekswerkers

Zoals je vaak ziet richt geweld zich tot bepaalde groepen mensen, dat geldt ook voor het geweld tegen sekswerkers. Het zijn de transvrouwen en gekleurde vrouwen, de druggebruikers en immigranten die het vaakst te maken krijgen met (grof) geweld.

Wil je het geweld tegen sekswerkers beëindigen dan zal je eerst transfobie, racisme, stigmatisering en criminalisering van drugsgebruik en ook vreemdelingenhaat moeten bestrijden. Er is nog een lange weg te gaan……

Red Umbrella Day

Het symbool van de Internationale beweging van sekswerkers is de rode paraplu. De eerste keer dat men naar de rode paraplu greep was in het jaar 2001 op 2 juni, de International Whore’s Day (IWD). Italiaanse sekswerkers gingen de Venetiaanse straten op om te protesteren tegen inhumane werkomstandigheden en mensenrechtenschendingen. Omdat het pijpenstelen regende waren paraplu’s nodig en dan ligt de kleur rood voor de hand. Uiteindelijk heeft in 2005 het Internationaal comité voor de rechten van sekswerkers in Europa (IRCSE) de rode paraplu als officieel symbool van weerstand tegen discriminatie aangenomen.

Leuk feitje

In China heeft de rode paraplu ook een speciale betekenis, daar is het een belangrijk gelukssymbool. Het staat symbool voor vruchtbaarheid en een veilig onderdak, verdrijft kwaad en biedt de bruid een veilige thuishaven.

Deel dit bericht