16 februari – Internationale Pizzadag? | Verdrag van Kyoto | Toetanchamon

Internationale Pizzadag?

Is het vandaag “Internationale Pizzadag” of niet? Na gedegen speurwerk op het internet moet ik helaas zeggen: purtroppo non! In een aantal landen bestaat National Pizza Day wel maar die werd vorige week dinsdag gevierd. “Pizzadag” is (nog) géén “dag van” in Nederland. Dat wil niet zeggen dat je geen pizza mag eten hoor, pizza eten kan tenslotte elke dag. Doe gewoon eens gek en maak eens zelf je pizza, dat is tig keer lekkerder dan eentje uit de diepvries. Bon Appetit!

Verdrag van Kyoto

Op 16 februari 2005 trad het Kyoto-protocol in werking. De bedoeling van dit protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen.
Eveneens op 16 februari 2005 organiseerde Milieuzorg Op School (MOS) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie ( de Vlaamse overheid dus ) de eerste “Dikketruiendag” om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het Klimaatverbond Nederland pikte deze actie op en een jaar later, in 2006, was er in Nederland voor het eerst een Warmetruiendag. Pas in 2007 werd het een landelijke Warmetruiendag.

De vloek van Toetanchamon

Op 16 februari 1923 opende de Britse archeoloog en Egyptoloog Howard Carter de grafkamer van de Egyptische farao Toetanchamon. Carter was gewaarschuwd dat wanneer hij het graf van de farao zou openen hij hiervoor gestraft zou worden. Hij en allen die het graf durfden te betreden zouden op een gruwelijke manier overlijden. De enige die daadwerkelijk binnen een jaar na opening van het graf overleed was de financier Lord Carnarvon. Was dat toeval of was het de “vloek”?

Feit of Fabel

De ontdekking en het openen van de grafkamer van Toetanchamon was een enrome belangrijke archeologische gebeurtenis waar veel pers op af kwam. Om de pers op afstand te houden en tevreden te stellen vertelde Carter aan de pers een sensationeel verhaal over de “vloek van de farao”. Het was niet geheel uit zijn grote duim gezogen, hij gebruikte het volksgeloof die verhaalde over de vloek van de farao die gebaseerd was op inscripties die in graven van koningen uit het Oude Rijk waren aangetroffen.

De prominente schrijver Sir Arthur Conan Doyle ging hier helemaal in mee, hij was de grootste promotor van het verhaal over “de vloek”. Nu weet ik niet of dat een plus punt was, buiten dat hij de bedenker van Sherlock Holmes was was hij ook degene die een boek schreef waarin hij uitlegde dat feeën echt waren. Tja…
(bron: www.livescience.com )

Natuurlijk mogen we ook niet vergeten dat Fidel Castro op 16 februari 1959 premier van Cuba werd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.