15 maart – Nationale Hoerendag 2020 | EATAPETA-dag | Actiedag voor de Zeehonden | Consumentenrecht Dag | Dag tegen Politiegeweld | World Contact Day

Nationale Hoerendag 2020

Tien jaar geleden riep BNN 15 maart uit tot Nationale Hoerendag: “een dag waarop hoerenlopers, politici, buurtbewoners en vrienden hun waardering laten blijken in de vorm van een bloemetje.”, aldus een (onbekend gebleven) zegsman van de omroep. Voordat BNN deze dag lanceerde nam de redactie van het programma Spuiten & Slikken contact op met Metje Blaak (oud-prostituee en onder meer schrijfster) om naar haar mening te vragen. Ondanks dat Metje de redactie vertelde dat er al een Internationale Sekswerkers Dag bestond (2 juni) en dat veel sekswerkers het woord “hoeren” vernederend vinden werd de dag toch grootst gelanceerd.

Gelukkig voor de betreffende beroepsgroep is Hoerendag een langzame dood gestorven. In 2013 werd Hoerendag voor de laatste keer onder de hoede van de BNN “gevierd”. Vanaf dit jaar staat Nationale Hoerendag niet meer op mijn “dagen van” kalender.

PROUD

Op 15 februari 2015 werd de belangenvereniging PROUD opgericht en om hun katoenen jubileum extra feestelijk te maken werd er besloten om 15 februari uit te roepen als de Nationale Dag van de Betaalde Liefde. PROUD is een vereniging die als doel heeft de belangen te behartigen van iedereen die werkzaam is (geweest) in de erotische dienstverlening zonder onderscheid te maken tussen man of vrouw, Nederlander of buitenlander of werkvorm.

Er zijn meer “dagen van” voor sekswerkers dan alleen Hoerendag:
  • 15 februari – Dag van de Betaalde Liefde
  • 3 maart – Internationale Dag van de Rechten van Sexwerkers
  • 2 juni – Internationale Dag van de Sekswerkers
  • 17 december – Internationale Dag tegen geweld tegen Sekswerkers

Internationale EATAPETA-dag

In 2003 lanceerde PETA een mediacampagne en reizende tentoonstelling met de titel “The Holocaust on Your Plate”. PETA vergelijkt in deze campagne de moderne landbouwmethoden en vlees eten met de Holocaust. Op één en dezelfde poster zag je bijvoorbeeld foto’s van kaalgeschoren joden en batterijkippen of varkens in een abattoir. Met daarboven de tekst: “Voor dieren zijn alle mensen nazi’s.” In Duitsland werd de campagne vanwege de gekozen woorden verboden.

Eat A Tasty Animal For PETA Day

Als antwoord op deze walgelijke mediacampagne van PETA kwam op 15 maart 2003 blogger Meryl Yourish met de “Eat A Tasty Animal For PETA Day” (EATAPETA). Een dag waarop je vlees eet. Letterlijk kun je in haar toenmalige blog lezen dat zij mensen oproept om als protest tegen de campagne van PETA een giga biefstuk naar binnen te werken of een kip of vis. Alles waar PETA op tegen is. Ik snap de emotie achter de EATAPETA-dag maar ik zou er nu niet en toen niet aan hebben meegedaan want hoe je het ook wendt of keert de dieren zijn en blijven de grootste verliezers.

Internationale Actiedag voor de Zeehonden

Omdat Canada de twijfelachtige eer heeft het land te zijn die op nummer 1 staat als het gaat om de commerciële zeehondenjacht wordt de Actiedag voor de Zeehonden ook wel de Internationale Dag tegen de Canadese Zeehondenjacht genoemd. Canada is niet het enige land waar men voor het geld zowel legaal als illegaal op zeehondenjacht gaat. Nou ja jagen, doodknuppelen zal men bedoelen. Welke landen doen dit ook? Dat zijn Groenland, Noorwegen, IJsland, Zweden, Finland, Rusland en Namibië.

Verbod van de Europese Unie

Eén van de eerste organisaties die werd opgericht (1969) om de jacht op commerciële zeehonden te stoppen, is het in Canada gevestigde International Fund for Animal Welfare (IFAW). IFAW werkt sinds haar oprichting aan het stoppen van zeehondenjacht. Eén van de grootste overwinningen in deze strijd is het Europees invoer- en handelsverbod zeehondenproducten dat in 2010 inging.

De onderstaande 3 dagen worden natuurlijk ook vermeld

Deel dit bericht