Nationale Tulpendag
Nationale Tulpendag: al sinds 2012 dé dag voor onze nationale trots en het één na grootste export product, de tulp! Ik zeg wel onze nationale trots maar de “oer-Hollandse” tulp komt oorspronkelijk helemaal niet uit ons land. De oorsprong van de tulp ligt in de hoogvlaktes van Centraal-Azië en pas na vele omzwervingen kwam de tulp(enbol) via de Vlaamse botanicus Carolus Clusius in 1593 in Nederland terecht. Maar desondanks blijft het wel onze Nationale Tulpendag!
Oh ja voordat ik het vergeet
André van Duin krijgt zijn eigen tulp en deze heeft de naam André 75 gekregen. Dit omdat André van Duin dit jaar 75 jaar is geworden. Met deze tulp wil de tulpensector haar waardering voor hem uitspreken. De tulp wordt vandaag officieel gedoopt in de Westerkerk in Amsterdam. Na de tulpendoop vertrekt er een tulpenboot door de Amsterdamse grachten, waarbij duizenden boeketten worden uitgereikt aan publiek langs de kade. Dit is de manier om vreugde te delen!
Het tulpenseizoen begint met Nationale Tulpendag
Van januari tot eind mei is de tulp volop verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. In die periode zijn de meeste tulpensoorten verkrijgbaar bij de bloemist, supermarkt of bloemenkraam. Door de strenge corona-regelgeving is de officiële opening van het tulpenseizoen met een pluktuin in 2022 niet mogelijk. Maar niet getreurd, via Instagram en Facebook worden deelactie georganiseerd. Gelukkig organiseren behoorlijk wat bloemisten en supermarkten ook tulpenacties. Natuurlijk staan de acties in het teken van het thema Share Happiness.
Zo geniet je lekker lang van jouw tulpen:*
- zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas, de tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht
- kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door
- snij ongeveer 1,5 cm van de steel af
- houd de tulpen uit de buurt van de fruitschaal én felle zon
- tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij
*geleend van tulpentijd.nl
Wikipedia Dag
Toen Wikipedia nog niet bestond haalden we onze informatie uit encyclopedieën. Voor de jongeren onder ons, een encyclopedie is een verzamelingen boeken met informatie over van alles en nog wat. Zo had je bijvoorbeeld een medische encyclopedie of een encyclopedie met algemene informatie. Maar daar hield het niet mee op; zo was er voor elk willekeurig onderwerp ook nog een gespecialiseerde encyclopedie te vinden. Over de geschiedenis, muziek, planten, kunst en nog veel meer. Je hele boekenkast werd gevuld met die dure encyclopedieën. En zwaar dat die krengen waren. En toen kwam Wikipedia!
Dank God op je blote knieën voor Wikipedia
Op 15 januari 2001 werd Wikipedia officieel gelanceerd door Jimmy Walles en Larry Sanger. De Nederlandstalige Wikipedia verscheen in juni van datzelfde jaar. Twintig jaar later staan er miljoenen artikelen, foto’s, illustraties et cetera op de online-encyclopedie. Wat een heerlijkheid! Geen papieren encyclopedieën meer nodig en wat een ruimte houd je over in je boekenkast. Overal en altijd informatie ter beschikking. Een leuk weetje: de naam Wikipedia is een samentrekking van wiki, dat in het Hawaïaans snel betekent, en het Engelse woord encyclopedia.
Onderstaande dag moet vanwege COVID-19 zich aanpassen
- Dag van de Elfstedentocht (→ verplaatst naar 5 februari)