15 januari – Blue Monday | Wikipedia Dag | Week van de Circulaire Economie

Blue Monday

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 een (pseudo)wetenschappelijke formule [(W + (D – d)) x T^Q) / (M x N)] die berekende dat vandaag de meeste mensen zich depri voelen. Is er echt zo’n formule? Welnee joh, die hele Blue Monday was een marketingstunt van het Britse Sky Travel om de treurige medemens te verleiden tot het boeken van een vakantie naar de zon. Dat onthulde The Guardian-columinst Ben Goldacre al in 2006. Maar dankzij de jaar in jaar uit grote media-aandacht voor Blue Monday  zijn we blijkbaar vandaag dus met z’n allen depressief.

Depressiegala 2018

Het enige grote voordeel van deze “trieste maandag” is dat er meer aandacht wordt besteed aan de vreselijke ziekte depressie. Er worden allerlei initiatieven georganiseerd om depressie meer bespreekbaar te maken. Eén van die initiatieven is het Depressiegala. Dit is een feestelijke vrolijke benefietavond waarop cabaretiers, auteurs en deskundigen aandacht vragen voor depressie.

Wikipedia Dag

Op 15 januari 2001 werd Wikipedia officieel gelanceerd door Jimmy Walles en Larry Sanger. De Nederlandstalige Wikipedia verscheen in juni van datzelfde jaar. Voor 2001 haalden we onze informatie uit encyclopedieën. Voor de jongeren onder ons, een encyclopedie is een verzamelingen boeken met informatie over van alles en nog wat. Zo had je bijvoorbeeld een medische encyclopedie of een encyclopedie met algemene informatie. Maar daar hield het niet mee op; zo was er voor elk willekeurig onderwerp ook nog een gespecialiseerde encyclopedie te vinden. Over de geschiedenis, muziek, planten, kunst en nog veel meer. Je hele boekenkast werd gevuld met die dure encyclopedieën. En zwaar dat die krengen waren!

Week van de Circulaire Economie 2018

Hartstikke leuk hoor die Week van de Circulaire Economie (15-19 januari)  maar wat is in hemelsnaam “de circulaire economie”? Helaas is er geen vaststaande definitie van een circulaire economie maar MVO Nederland hanteert de volgende definitie: De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Tja….

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.