15 december – Naturalisatiedag op Koninkrijksdag | Internationale Thee Dag

Koninkrijksdag

In 1954 bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Op 15 december 1954 tekent Koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in de Ridderzaal tekende. Dit Statuut regelt de staatkundige relatie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. (Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken elk deel uit van het staatsbestel van Nederland). De 4 landen zijn zelf verantwoordelijk voor goed bestuur, rechtszekerheid, economische ontwikkeling, onderwijs en overheidsfinanciën.

We vieren op 15 december dat Koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden ondertekende, we noemen deze dag Koninkrijksdag,

Geschiedenis Naturalisatiedag

Een hele belangrijke feestelijke dag voor alle mensen die vandaag officieel Nederlander worden. Op 24 juni 2005 besloot de ministerraad, met instemming van de Tweede Kamer, dat er een naturalisatiedag zal worden ingevoerd. Dit was een voorstel van toenmalige minister van integratiezaken Rita Verdonk. Er werd gekozen voor 24 augustus omdat op die dag in het jaar 1815 de eerste grondwet in het Koninkrijk der Nederlanden werd ingevoerd. Leuk idee maar achteraf toch niet zo’n slimme keuze omdat 24 augustus namelijk midden in de vakantieperiode valt.

De eerste Naturalisatiedag

De allereerste Naturalisatiedag was op 24 augustus 2006. Dit was nog zonder de verplichte naturalisatieceremonie, dat werd pas op 1 oktober 2006 verplicht. Vanaf 2007 werden alle gemeenten verplicht om de Naturalisatiedag te organiseren. In 2008 werd besloten om Naturalisatiedag tijdens Koninkrijksdag te vieren. Naast de ceremonie op de Nationale Naturalisatiedag mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen op andere dagen organiseren.

Naturalisatie pas na zeven jaar*

De Nederlandse nationaliteit kan pas na 7 jaar ( was 5 jaar) legaal verblijf in Nederland worden verkregen. Verder moet je geslaagd zijn voor het inburgeringsexamen, geen strafblad hebben en afstand doen van je oorspronkelijke nationaliteit. Wat is nog meer veranderd?

  • echtgenoten van Nederlanders kunnen pas naturaliseren na drie jaar huwelijk, geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen én drie jaar rechtmatig verblijf in Nederland. Nu kan in sommige gevallen nog het verblijf in het buitenland meegeteld worden
  • naturalisatie vanuit het buitenland is niet langer mogelijk. Momenteel kan een echtgenoot van een Nederlander in het buitenland naturaliseren vanuit elk ander land dan het land van de eigen nationaliteit
  • de openbare orde toets is verplicht voor personen vanaf 12 jaar

Wat kost het?*

  • naturalisatie per persoon: € 840,-
  • naturalisatie partners: € 1.072,-
  • mee-naturaliserend kind: € 124,-
  • naturalisatie voor personen die een asielvergunning voor onbepaalde tijd hebben: € 625,-
  • naturalisatie partners die aan asielvergunning voor onbepaalde tijd hebben: € 858,-

Deze kosten betaal je direct bij het indienen van je naturalisatieverzoek. Daarna begint het duimen draaien, wel of niet? Word je verzoek afgewezen, of je trekt je verzoek in, dan krijg je géén geld terug.

*(bron: www.everaert.nl|

Naturalisatieceremonie verplicht

De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Bij de naturalisatieceremonie moet een verklaring van verbondenheid worden afgelegd en wordt stilgestaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Daarom is ook iedereen vanaf 16 jaar verplicht om aan de ceremonie deel te nemen. Kom je niet dan kun je naar het Nederlands staatsburgerschap fluiten.

Internationale Dag van de Thee

Op de Internationale Dag van de Thee blijkt de “December 2015 Declaration on the Rights of Tea Workers and Small Growers” steeds actueler. Daarom worden regeringen van de thee producerende landen en multilaterale instanties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) opgeroepen om onmiddellijk stappen te ondernemen om een kolossale humanitaire crisis onder de van de thee-industrie afhankelijken te voorkomen.

Koop fairtrade thee, dan weet je dat wanneer je aan een kopje thee slurpt daar niemand onder heeft geleden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.