15 december – Naturalisatiedag op Koninkrijksdag | Internationale Thee Dag

Geschiedenis Naturalisatiedag

Een hele belangrijke feestelijke dag voor alle mensen die vandaag officieel Nederlander worden. Op 24 juni 2005 besloot de ministerraad, met instemming van de Tweede Kamer, dat er een Naturalisatiedag zal worden ingevoerd. Dit was een voorstel van toenmalige minister van integratiezaken Rita Verdonk. Er werd gekozen voor 24 augustus omdat op die dag in het jaar 1815 de eerste grondwet in het Koninkrijk der Nederlanden werd ingevoerd. Leuk idee maar achteraf toch niet zo’n slimme keuze omdat 24 augustus namelijk midden in de vakantieperiode valt.

De eerste Naturalisatiedag

De allereerste Naturalisatiedag was op 24 augustus 2006. Dit was nog zonder de verplichte naturalisatieceremonie, dat werd pas verplicht vanaf 1 oktober 2006. Vanaf 2007 werden alle gemeenten verplicht om de Naturalisatiedag te organiseren. In 2008 werd besloten om Naturalisatiedag tijdens Koninkrijksdag te vieren. Naast de ceremonie op de Nationale Naturalisatiedag mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen op andere dagen organiseren.

Verlenging naturalisatietermijn immigranten van de baan

Vorig jaar schreef ik dat de Nederlandse nationaliteit pas na 7 jaar legaal verblijf in Nederland kon worden verkregen. Achteraf gezien en met de kennis van nu was dat een beetje te voorbarig, Het bleek slechts om een kabinetsvoorstel te gaan dat oktober jongstleden sneuvelde in de Eerste Kamer. Dus de termijn die buitenlanders moeten afwachten om Nederlander te kunnen worden, blijft vijf jaar.

Wat kost het naturalisatieverzoek in 2018?*

  • naturalisatie per persoon: € 866,-
  • naturalisatie partners: € 1.105,-
  • mee-naturaliserend minderjarig kind: € 128,-
  • naturalisatie voor personen die een asielvergunning voor onbepaalde tijd hebben: € 644,-
  • naturalisatie partners die aan asielvergunning voor onbepaalde tijd hebben: € 884,-

Deze kosten betaal je direct bij het indienen van je naturalisatieverzoek. Daarna begint het duimen draaien, wel of niet? Word je verzoek afgewezen, of je trekt je verzoek in, dan krijg je géén geld terug. Klik hier voor een overzicht van de kosten voor alle verschillende soorten aanvragen.

*(bron: www.ind.nl)

Naturalisatieceremonie verplicht

De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Bij de naturalisatieceremonie moet een verklaring van verbondenheid worden afgelegd en wordt stilgestaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Daarom is ook iedereen vanaf 16 jaar verplicht om aan de ceremonie deel te nemen. Kom je niet dan kun je naar het Nederlands staatsburgerschap fluiten.

Internationale Dag van de Thee

Op de Internationale Dag van de Thee blijkt de “December 2015 Declaration on the Rights of Tea Workers and Small Growers” steeds actueler. Daarom worden regeringen van de thee producerende landen en multilaterale instanties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) opgeroepen om onmiddellijk stappen te ondernemen om een kolossale humanitaire crisis onder de van de thee-industrie afhankelijken te voorkomen.

Drink Fairtrade thee; dan weet je zeker dat als je aan je kopje thee slurpt daar niemand onder heeft geleden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.