non-binaire

14 juli – Dag voor Non-binaire Mensen | Quatorze Juillet | Haai Bewustwordingsdag | Naaktdag

Internationale Dag voor Non-binaire Mensen

Om te kunnen begrijpen waar de Internationale Dag voor Non-binaire Mensen overgaat is het wel handig om te weten wat met de term “non-binaire mens” wordt bedoeld. Misschien heb je ooit weleens gehoord van het binaire talstelsel of van binaire codes waarmee computers met elkaar kunnen communiceren. Dat gaat over de eentjes en nulletjes. Laat je dit los op mensen dan is bijvoorbeeld de man het nulletje en de vrouw het eentje. Er zijn mensen die zich geen nulletje of eentje voelen. Dan ben je dus niet binair. En dat schrijven we op als non-binaire.

Non-binair is een paraplubegrip. Onder de non-binaire paraplu vallen onder andere “genderqueer”, “gender non-conform”, “agender”, “genderfluïde”, “bigender”, et cetera. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze geen standaard nulletje of eentje zijn.

Quatorze Juillet

Quatorze juillet (14 juli) is de Franse nationale feestdag. Op deze dag wordt herdacht dat op 14 juli 1789 de Bastille door de Parijzenaren werd bestormd. De Bastille was al jaren geen echte gevangenis meer maar was in de ogen van de Parijzenaren het symbool van de absolute macht van Koning Lodewijk XVI. De uiteindelijk verovering van de Bastille was voor “het plebs” het teken dat de heerschappij van de Koning en onderdrukking voorbij was. In historische perspectief geplaatst was dit het begin van de Franse Revolutie. De revolutie duurde 10 jaar, kostte duizenden levens en maakte een einde aan het ancien régime in Frankrijk.

Internationale Haai Bewustwordingsdag

Meer dan 100 miljoen haaien leggen elk jaar het loodje en diverse soorten dreigen uit te sterven. De grootste bedreiging voor de haaien is zoals gewoonlijk de mens. Onze motorboten, visnetten en onze angst voor haaien vormen bedreigingen voor het bestaan van de haai. De grootste bedreiging is geld omdat dode haaien nu eenmaal veel geld opleveren. Dat is de hoofdreden dat er per jaar miljoenen haaien verdwijnen in de haaienvinnensoep. Haaien worden ook gedood voor hun kraakbeen (medicijn) en lever (vitamine A) en sinds de film Jaws vinden veel mensen het stoer om een haai te vangen. Maar uiteindelijk verdwijnen de meeste haaien als “bijvangst” in de visnetten. En daar staan we bij stil op de Shark Awareness Day.

Internationale Naaktdag

In 2007 voerde het Nieuw-Zeelandse parlement, onder leiding van premier Helen Clark, een wet in die inhield dat als je ging streaken bij een groot evenement je de kans liep op een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en een boete van $ 5000,-. Dat vond de voormalig rugbyster en tv-presentator Marc Ellis compleet belachelijk en hij daagde mensen uit om te gaan streaken voor de neus van premier Helen Clark. Intussen wordt International Nude Day wereldwijd gevierd.

Wist je trouwens dat onderzoek heeft aangetoond dat in je nakie rondlopen goed is voor de gezondheid?
  • je hele lichaam kan vitamine D aanmaken
  • doordat je huid gemakkelijker kan ademen ziet je huid er gezonder uit
  • geen rode strepen op je lichaam door te strakke knellende kleding
  • blootsvoets lopen stimuleert je hersenen
  • verbetert de doorbloeding
  • mensen die naakt slapen slapen beter
  • verlaagt risico op (vaginale) infecties; kleren kunnen een voedingsbodem voor bacteriën zijn
  • doordat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden verbrand je meer calorieën
Deel dit bericht