afbeelding versterkt dag van de rotsen

13 juli – Internationale Rotsen Dag | Internationale Puzzeldag | Dag van de Franse Frietjes

Internationale Rotsen Dag

Op International Rock Day staan rotsen in de schijnwerpers en deze dag gaat dus niet over rock-‘n-rollmuziek. Rotsen lijken misschien niet cruciaal voor ons leven, maar ze zijn en waren wel degelijk belangrijk voor het voortbestaan van de mensheid. Ze zijn door de eeuwen heen gebruikt en hebben onze voorouders op de juiste manier vooruit geholpen. Neem het stenen tijdperk, in die tijd werden stenen gebruikt om gereedschap en wapens te bouwen. Sindsdien hebben gesteenten en de daarin aanwezige mineralen en metalen mensen in elke discipline en sector geholpen.

Waar zijn de mooiste rotsen?

Verspreid over de wereld liggen prachtige door wind en weer gevormde rotsen. Soms kun je er heel duidelijk een dier in zien, zoals de Elephant Rock die in het zuidoosten van IJsland nabij Heimaey staat. Of een voorwerp zoals de Horseshoe Bend. Dat is een door de rivier de Colarado gevormde hoefijzervormige lus rondom een giga rots. Australië heeft 2 enorme rots-trekpleister. Ayers Rock en de Twelve Apostles langs de beroemde Great Ocean Road. De Twelve Apostles zijn vernoemd naar de 12 apostelen van Jezus. Nou ja, twaalf. Anno 2021 staan er maar 8 fier overeind.

Internationale Puzzeldag

De Internationale Puzzeldag van vandaag valt op de geboortedag van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus. Deze dag staat daarom ook in het teken van de Rubiks Kubus. Maar er is nog een puzzeldag, deze valt op 29 januari. Die puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzels zoals het puzzelen met puzzelstukjes maar ook het oplossen van een sudoku of een kruiswoordraadsel.

De Rubiks Kubus

De Rubiks Kubus werd in 1974 uitgevonden door een Hongaarse hoogleraar architectuur, wiskundige en uitvinder genaamd Ernő Rubik. Hij gebruikte de kubus in zijn wiskundelessen om het ruimtelijk inzicht van de studenten te vergroten. Wie had in de jaren tachtig niet de Rubiks Kubus in huis? Ik had hem ook en oh oh oh wat haatte ik dat ding. Ontelbaar vaak heb ik op het punt gestaan om de kubus dwars door het te raam gooien. Waar het mij aan ontbeert is geduld en ruimtelijk inzicht en laat je dát nu net nodig hebben om de Rubiks Kubus op te lossen.

Wist je trouwens dat….?

  • er een kubus is gemaakt met kleurvakken van diamanten, robijnen, smaragden, amethist en saffieren?
  • Rubiks Kubus ook wel de Hongaarse kubus of draaikubus genoemd wordt?
  • veelvuldig gebruik van de kubus een kubusduim of muisarm kan veroorzaken?
  • er wereldwijd meer dan 400 miljoen exemplaren van verkocht zijn?

Dag van de Franse Frietjes

Kan een week fijner beginnen dan met op dinsdag de Dag van de Franse Frietjes? Dacht het niet. Alhoewel mijn voorkeur toch uit gaat naar Vlaamse Frieten of kreukelfrietjes. Sla natuurlijk een portie Franse Frietjes niet af, want dat is in de ogen van een friet liefhebster pur sang zoals ik ben een doodzonde. Kijk, frietjes heb je in allerlei vormen en maten. Ligt er maar net aan hoe dik ze worden gesneden. Zo heb je Vlaamse/Belgische frieten, Nederlandse friet, Raspatat, Steppegras, Franse pommes frites, Engelse chips, Franse frietjes, Kreukelfriet of biologische friet.

Andere optie is om zelf friet te maken. Zie mijn moeder nog in de keuken staan met haar frietsnijder. En voordat je de frietjes op je bord hebt liggen verstreken er nog uren. Eerst voorbakken, daarna afkoelen en vervolgens voor de tweede keer in de frituurpan. Niet zo elektrisch geval of airfryer zoals nu maar met een emaille frituurpan met korf. Per hoge uitzondering gingen we weleens friet halen, bij frituur van Dam. Alleen een familiezak friet. Soms vergezeld van een goulashkroketje want die moderne snacks waren in de ogen van mijn moeder ongezond. Gelukkig vond ze een frietje met mayonaise niet ongezond.

Deel dit bericht