13 januari – Internationale Dag van AMBER Alert

De Internationale Dag van AMBER Alert is een belangrijke dag. Dus download die app!

De dood van de 9-jarige Amber Hagerman uit Arlington (Texas) op 13 januari 1996 is de aanleiding geweest dat er in de VS het zogenaamde AMBER Alert systeem (America’s Missing: Broadcast Emergency ResponseAlert) wordt opgezet. Het is een snelle en effectieve manier om burgers te informeren over een vermissing. En het ís effectief want honderden kinderen zijn op die manier opgespoord!

Een Nederlandse ondernemer hoorde tijdens zijn verblijf in de VS over het AMBER Alert systeem en was hiervan zo onder de indruk dat hij contact opnam met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de KLPD en vandaar uit is het balletje gaan rollen.
Vanaf 2008 is er in Nederland een officieel kinderalarm en sinds die tijd wordt er ongeveer 4 keer per jaar een AMBER Alert verstuurd bij urgente kinder-vermissingen. Deze manier van vermiste kinderen opsporen is bedoeld voor kinderen tot 18 jaar.

Dankzij de moderne communicatiemiddelen en Social Media worden er nu miljoenen mensen bereikt met het versturen van een AMBER Alert maar voordat een Alert wordt verstuurd schakelt de politie eerst het netwerk van Burgernet in; dat netwerk roept automatisch burgers uit de buurt op om uitkijken naar een vermist kind.

Wat zou zo’n Burgernet ideaal geweest zijn voor mijn moeder toen ik nog een kleine Gina was. Vaak was ik zoek, zat ik gewoon lekker bij een vriendje of vriendinnetje te spelen of televisie te kijken maar had dat niet tegen mijn moeder verteld. En dan kun je de radeloosheid van mijn moeder wel begrijpen. De moeders van nu kunnen gelukkig een beroep doen op hun smartphone en whatsappen dan moeder A of moeder B en als een kind echt vermist wordt dan is er gelukkig het AMBER Alert.

Lang leve de Internationale Dag van AMBER Alert. Download die app!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.