13 december – Wereld Viooldag | Wereld Korendag | Santa Lucia | Wereldlichtjesdag

Wereld Korendag en Wereld Viooldag

Wereld Viooldag en Wereld Korendag leeft niet echt in Nederland, tenminste ik kan niets terug vinden over eventuele activiteiten voor vandaag.
Wist je dat in Nederland 25.000 koren met 1,5 miljoen koorzangers zijn? Toch wel jammer dat er geen één koor iets doet op Wereld Korendag terwijl het thema van dit jaar zo actueel is: integratie.

Samen zingen is bij uitstek het glij- en bindmiddel van onze multi-culticulturele samenleving!

Gaudete

Vandaag is de derde zondag van de Advent, deze zondag wordt Gaudete genoemd. De term ‘Gaudete’ is ontleend aan een vers uit de Brief van Paulus aan de Filippenzen, hij roept daarin de gemeenschap op tot vreugde: Gaudete in Domino semper. Iterum dico: Gaudete!
In het Nederlands: Verheugt u in de Heer te allen tijde. Nog eens: verheugt u!

Op de derde Adventszondag is roze de liturgische kleur, zelfs de kaars in de kerstkrans is vandaag roze.

Santa Lucia

Is een typisch Zweeds traditie die ontstaan is in Middeleeuwen. In Zweden markeert het ‪Luciafeest‬, het lichtfeest, het begin van de kerstperiode. De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen.

Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia gevierd.

Wereldlichtjesdag

Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur (lokale tijd) over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten! De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

Je kind blijft je kind.

Als ik dit lees over Wereldlichtjesdag dan gaan mijn gedachten uit naar alle kinderen over de hele wereld. Kinderen die op dit moment slachtoffer worden van armoede, gebrek aan schoon water, te weinig voedsel, gebrek aan sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne, ziekte en oorlogen. Hoeveel slachtoffertjes komen er vandaag bij?

Wereldlichtjesdag in Nederland.

Door heel Nederland worden vandaag herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Deze bijeenkomsten worden in kerken gehouden, uitvaartondernemingen en crematoria organiseren eveneens herdenkingsbijeenkomsten maar je kunt bijvoorbeeld ook naar het Natuurpark Berg en Bos. Wil je weten waar vandaag een herdenkingsbijeenkomst is, klik hier voor de locaties.

Laten we Nederland verlichten, steek net zoals ik om 19.00 een kaarsje aan ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.