afbeelding versterkt gaudette

13 december – 3e zondag van de Advent (Gaudete) | Wereldlichtjesdag | Wereld Koorzangdag | Santa Lucia | Wereld Viooldag

3e zondag van de Advent (Gaudete)

Vandaag is de derde zondag van de Advent, deze zondag wordt Gaudete genoemd. De term “Gaudete” is ontleend aan een vers uit de Brief van Paulus aan de Filippenzen, hij roept daarin de gemeenschap op tot vreugde: Gaudete in Domino semper. Iterum dico: Gaudete! In het Nederlands: Verheugt u in de Heer te allen tijde. Nog eens: verheugt u! Oh ja, op de 3e zondag van de Advent is roze de liturgische kleur, zelfs de kaars in de kerstkrans is dan roze.

Wereldlichtjesdag

De tweede zondag in december is gereserveerd voor Wereldlichtjesdag. Op deze dag steken overal ter wereld mensen om 19.00 uur (lokale tijd) kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten! De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

Een kind blijft een kind, waar ook ter wereld

Als ik dit lees over Wereldlichtjesdag dan gaan mijn gedachten uit naar alle kinderen over de hele wereld. Kinderen die op dit moment slachtoffer worden van armoede, gebrek aan schoon water, te weinig voedsel, gebrek aan sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne, ziekte en oorlogen. Hoeveel onnodige slachtoffertjes komen er vandaag bij?

Wereldlichtjesdag in Nederland

Dit jaar in ons land geen bijeenkomsten maar een livestream op Wereldlichtjesdag. Liever niet een livestream volgen dan kun je vanavond om 19.00 ook een kaarsje thuis aansteken ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen.

Wereld Koorzangdag

Tijdens de Algemene Vergadering van IFCM in Helsinki in 1990 werd na een voorstel van de dirigent en componist Alberto Grau de World Choral Day opgericht. Een dag gewijd aan de positieve krachten die aan koorzang kleven, want waar je samen zingt kun je niet vechten! Helaas leeft Wereld Korendag niet echt in Nederland. Jammer, want net zoals samen muziek maken is samen zingen een belangrijke verbindende factor voor solidariteit, vrede en begrip in de maatschappij. Een gemiste kans!

Wereld Viooldag

In Nederland wordt Wereld Viooldag net zo groots gevierd als Wereld Koorzagdag. Niet dus. Terwijl ons land toch een paar wereld beroemde violisten heeft grootgebracht. De eerste die mijn te binnen schieten zijn Jaap van Zweden, André Rieu, Berdien Stenberg, Herman Krebbers en Janine Jansen. Toch best wel de moeite waard om daar eens één per jaar bij stil te staan.

Santa Lucia

Is een typisch Zweeds traditie die ontstaan is in Middeleeuwen. In Zweden markeert het ‪Luciafeest‬, het lichtfeest, het begin van de kerstperiode. De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Dankzij IKEA weet ik van het bestaan van Santa Lucia af. Sterker nog, als lid van de Eindhovense IKEA-familie heb ik nog de rol vertolkt van Santa Lucia. Was ik een brave Lucia? Dat kun je hier lezen.

Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia gevierd.

Deel dit bericht