afbeelding ondersteunt dag van de onthaalouders

12 oktober – Dag van de Onthaalouders en Kinderbegeleiders (BE) | Dag van de Grondwet | Columbus Dag | Europese Transplantatie en Donor dag | Wereldreumadag | Nationale Groenweek | Week van het Landschap | Europese Week van de Lokale Democratie | Week van de Voedselbanken | Nationale Recycleweek

Dag van de Onthaalouders en Kinderbegeleiders (BE)

Laten we bij het begin beginnen: wat zijn een onthaalouders? Voor de lezers uit Vlaanderen is dit een makkelijke vraag. Vraag je aan de gemiddelde Nederlander wat onthaalouders zijn dan wordt het al lastiger. De uitleg die op Wikipedia staat is de volgende: Onthaalouders zijn personen – of enkel een man of vrouw – die kinderen opvangen in de eigen woning.

In Vlaanderen heeft men twee soorten onthaalouders: zelfstandige onthaalouder en onthaalouder aangesloten bij een dienst. Een zelfstandige onthaalouder werkt onder een “zelfstandigenstatuut”. Een onthaalouder die aangesloten is bij een dienst krijgt alleen maar een onkostenvergoeding.

Onthaalouders en Kinderbegeleiders

Jaarlijks wordt op 12 oktober in Vlaanderen de Dag van de Onthaalouders en Kinderbegeleiders gevierd. Een dag waarop ouders en werkgevers als blijk van waardering een presentje of wat extra aandacht geven aan de onthaalouder en kinderbegeleider. Want de onthaalouder en kinderbegeleider spelen een belangrijke rol bij de opvang en zeer zeker bij de opvoeding van het kind.

Dag van de Grondwet

Iedere tweede maandag van oktober is het feest op Sint Maarten, dan wordt namelijk de “Dag van de Grondwet” nationaal gevierd. Buiten feestvieren op deze dag wordt Dag van de Grondwet ook gebruikt om de burgers van Sint-Maarten voor te lichten over hun rechten en plichten onder hun huidige grondwet. Door de covid-19-pandemie zullen de festiviteiten niet echt uitbundig zijn is mijn verwachting.

Sint-Maarten breekt los

Op 10 oktober 2010 werd Sint Maarten één van de vier afzonderlijke landen in het Koninkrijk der Nederlanden. De andere zijn: Nederland, Aruba en Curaçao. Het Koninkrijk der Nederlanden heeft ook nog 3 bijzondere gemeenten: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op 21 juli 2010 heeft Sint-Maarten de specifieke nieuwe grondwet goedgekeurd, op 10 oktober is het van kracht geworden.

Columbus Dag

Coloumbus wordt vandaag bejubeld omdat 12 oktober wordt gezien als de datum dat Columbus in 1492 het continent Amerika ontdekte. Columbus Dag wordt gevierd in Spaanstalige landen, in de ex-kolonies van Spanje en de USA. Niet iedereen is trouwens even blij met Columbus, hij is een omstreden persoon die veel leed heeft gebracht onder de oorspronkelijke bevolking van Amerika. Daarom wordt er bijvoorbeeld in South Dakota als tegenhanger van Columbus Dag elke tweede maandag van oktober Native American Day gevierd. Laat ik afsluiten met de vraag: mag Columbus nog wel bejubeld worden anno 2020?

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Vandaag starten 4 nationale “weken van” en 1 Europese:

Deel dit bericht