11 september – Nationale Belletje Trekken dag | aanslagen op 11 september 2001

Nationale Belletje Trekken dag

Belletje trekken is vooral populair bij kinderen en jeugdigen en wordt al sinds de negentiende eeuw door kinderen (en soms door volwassenen) gedaan. Meestal rent de dader weg om niet door de bewoner(s) gesnapt te worden. Soms wordt geprobeerd met een voorwerp de deurbel vast te zetten, zodat deze blijft bellen. Een meer gedurfde variant is om na het bellen te blijven wachten tot de deur wordt geopend en pas weg te rennen na de opmerking: “Sorry, ik ben vergeten weg te rennen”, of: “Mijn naam is Jan, zie eens hoe hard ik rennen kan”.

Vroeger, toen ik nog een ondeugend kind was….

Kan hier nu wel een heel mooi verhaal ophangen over dat ik nog nooit van mijn leven aan belletje-trekken heb gedaan maar vroeger, toen er nog geen drempels waren heb óók ik me schuldig gemaakt aan dit onschuldig vermaak. En wat was dat leuk en spannend!

Stel je eens voor…..een redelijke nieuwe woonwijk waarin nog een boerderij met grasland stond. Deze boerderij lag iets lager dan de stoep en dat kwam ons goed uit. Als we op onze buiken gingen liggen kon je ons niet zien. Dus, één voor één kwamen we aan de beurt. Je probeerde zo nonchalant mogelijk richting iemands voordeur te lopen. En toen werd het spannend…..je belde aan en daarna liep je zo snel mogelijk naar de overkant en dook in het gras. Met je hart bonzend in je keel lag je te wachten op een voordeur die openging en daarna met een smak werd dichtgegooid. Ach, vroeguh.

Mijn advies voor vandaag?

Laat het kind in jezelf vrij, het is Nationale Belletje Trekken dag! Ik daag je uit om mee te doen aan belletje-trek-dag. Doe je mee? Tis dat ik niet meer hard kan wegrennen maar anders wist ik het wel.

De aanslagen op 11 september 2001

Dit jaar is het alweer 18 jaar geleden dat er twee passagiersvliegtuigen de Twin Towers van het World Trade Center in New York City zijn binnen gevlogen. Daar bleef het niet bij die dag. Een ander passagiersvliegtuig was gekaapt en vloog het Pentagon in en het vierde passagierstoestel stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). Nog steeds als ik de beelden van toen zie kan ik het moeilijk bevatten van wat ik eigenlijk zag. Wolkenkrabbers die als een kaartenhuis in elkaar stortten, overal brand en rook, mensen die uit de wolkenkrabbers sprongen. Het bezorgt me nu nog steeds een unheimisch gevoel.

Het totaal aantal slachtoffers van deze terroristische aanslagen kwam op bijna drieduizend mensen, afkomstig uit meer dan 90 landen. Ingeborg Lariby was de enige Nederlander die omkwam bij de terroristische aanslagen op de WTC-torens.

Wie is Stichting 11 September?

Stichting 11 September houdt zich bezig met het aan het licht brengen van de waarheid omtrent wie, wat en waarom verantwoordelijk is/zijn voor de ramp op 9/11. Dat het aanslagen waren dat staat buiten kijf, maar dat het terroristische aanslagen waren gecoördineerd door Bin Laden dat staat al jarenlang ter discussie. Al vrij snel na de aanslagen kwamen de complottheorieën naar buiten. De Amerikaanse overheid of elementen binnen die overheid zouden verantwoordelijk zijn voor 9/11.

Was deze tragedie in scène gezet?

Eén van de pijlers waarop de complottheorieën rusten is de snelheid, en op welke manier niet twee maar drie wolkenkrabbers loodrecht in elkaar zakten gelijk aan een gecontroleerde explosie. De hamvraag is geloven we de Amerikaanse overheid of de velen ingenieurs, architecten, wetenschappers, piloten, natuurkundigen, advocaten of brandweerlieden die de officiële versie van 9/11 betwisten, beargumenteren en weerleggen met bewijzen? Nepnieuws, fake news, trollen of niet? Het internet staat vol met aanhangers van complottheorieën over 9/11. Tegenhangers zijn er net zoveel hoor.

Deel dit bericht