afbeelding versterkt de ijsheiligen

11 mei – De IJsheiligen | Wereld Keffiyeh Dag | Sterfdag Bob Marley | Internationale Dag van de Receptioniste

De IJsheiligen 2022

De IJsheiligen zijn voor de tuinliefhebbers onder ons een belangrijke dag. Want als de laatste dag van de IJsheiligen is geweest dan kun je met een gerust hart gaan planten in de volle grond. Dus één dezer dagen naar het tuincentrum om nieuw plantjes te kopen. Waarom na IJsheiligen? Omdat na de IJsheiligen de kans op nachtvorst sterk af neemt. Nog even wachten tot en met 14 mei en dan mag je los. Ik kan niet wachten om weer lekker de tuin in te duiken!

Welke Sinten behoren tot de IJsheiligen?

In veel religies is 3 een heilig getal en daarom worden vaak alleen Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius als de IJsheiligen genoemd. Soms wordt Sint Bonifatius in gewisseld voor Sint Mamertus, ligt er aan in welk land je bent. Ik noem geen 3, geen 4 maar 5 IJsheiligen want we hebben ook nog Sophia van Rome. Haar naamdag geldt vooral in Zuid-Duitsland als de dag om tuinplanten te planten en om de bloembakken op en aan de balkons te vullen. En de laatste IJsheilige der IJsheilige vind je in Hongarije, deze valt op  25 mei en heet Sint-Orban.

  • St. Mamertus → valt op 11 mei
  • St. Pancratius → valt op 12 mei
  • St. Servatius → valt op 13 mei
  • St. Bonifatius → valt op 14 mei
  • Sophia van Rome → valt op 15 mei

Sint Mamertus

Zijn sterfdag, 11 mei 475, wordt als zijn gedenkdag gezien. Hij werd in 461 tot bisschop van zijn geboortestad Vienne gekozen en wordt gezien als heilige in de christelijke kerk. Hij was zeg maar de uitvinder van de Kruisprocessies. Dat is een bidprocessie waar men bid voor goddelijke hulp en afwending van rampen. Hij is Patroonheilige van de herders en de brandweer. Je roept Sint Mamertus aan bij droogte, koortsaanvallen, en bij ziekten van de borst. Als is Mamertus oud en grijs, hij houdt van vriezen en van ijs.

Sint Pancratius

Hij is slechts 14 jaar geworden, en stierf op 12 mei 304 omdat hij christenen hielp in een tijd dat men probeerde het christendom volledig te vernietigen. Pancratius kreeg uiteindelijke de doodstraf omdat hij niet wilde offeren aan de Romeinse Goden en daarmee liet zien dat hij afstand nam van het christelijk geloof. De schedel van Pancratius wordt als een kostbaar reliek bewaard in de St.-Jan van Lateranen. Pancratius is de patroon tegen meineed, hoofdpijn en krampen. Patroon van o.a. jonge aanplant en bloesem. Pancraas, Servaas en Bonifaas,
zij geven vorst en ijs, helaas.

Sint Servatius

Hij was de laatste bisschop van Tongeren en de eerste bisschop van Maastricht en van de Nederlanden. Zijn naamdag is op 13 mei. Servaas is de beschermheilige van de sloten- en meubelmakers, verlamden. Hij wordt aangeroepen bij roos (huidziekte), verlamming, koorts, voet- en botziekten, doodsangst, tegen muizen, ratten, voor succes, tegen doodsangst en bij heftige vrieskou. Voor nachtvorst ben je niet beschermd, totdat Servatius zich ontfermt.

In Nederland is hij patroon van Maastricht; in België van de abdij van Tongeren en van het plaatsje Saint-Servais in de Waalse provincie Namur; in Duitsland van het bisdom Worms en van de stad Quedlinburg. In de Bretonse plaats St-Malo is hij de oorspronkelijke patroon St-Servan komen vervangen; daar wordt hij vereerd op 16 mei. Ook is hij Patroonheilige van kinder– en oogziekten.

Sint Bonifatius

Was een Romeinse burger die werd gevangengezet en gefolterd. Hij stierf op 14 mei 307 doordat hij in de gloeiende pek was gegooid. Over zijn leven is weinig bekend maar wat we wel weten is dat hij openlijk tot het christendom overging, dat was uit protest tegen de christenvervolging onder keizer Diocletianus. Zijn lichamelijk resten liggen in de basiliek van Santi Bonifacio e Alessio te Rome. Vanaf 1969 is zijn verering niet meer verplicht. Tot Bonifaas, die strenge baas, wees voor de vrucht, op vorst beducht.

Sophie van Rome (bijgenaamd Iswibili → ijsvrouwtje)

Ook Sophia werd slachtoffer van de christenvervolging van keizer Diocletianus en stierf in het jaar 304. Sophia wordt vaak afgebeeld met haar drie dochters Geloof, Hoop en Liefde. Is de beschermheilige tegen nachtvorst en wordt daarom ook wel koude Sophie genoemd.

Onderstaande dagen staan ook te bedelen om aandacht. Dus.

Deel dit bericht