afbeelding versterkt wereld nieren dag

11 maart – Wereld Nieren Dag | Wereld Loodgietersdag | Werelddag van de Islamitische Cultuur, Vrede, Dialoog en Film | Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme | Dag van de Cultuureducatie (BE)

Wereld Nieren Dag

Wereld Nieren Dag is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF). Zij hebben bepaald dat jaarlijks op de 2e donderdag in maart World Kidney Day (WKD) wordt georganiseerd. Wereld Nieren Dag heeft als doel mondiaal mensen te laten beseffen hoe belangrijk gezonde nieren zijn. Daar aan vast gekoppeld zit: promoten preventief gedrag, uitleg over de risicofactoren en last but not least meer begrip kweken voor nierpatiënten. De initiatiefnemers van Wereld Nieren Dag hebben 2021 het thema Goed leven met Nierziekte meegegeven. Dit thema is gekozen om voorlichting en bewustwording over effectief symptoombeheer en empowerment van de patiënt te vergroten, met als uiteindelijk doel meedoen aan het maatschappelijk leven.

Tips voor gezonde nieren

  • gezond eten → eet gevarieerd, niet te veel, minder verzadigd vet, veel groente, veel fruit en brood
  • gebruik weinig zout → vrijwel iedereen heeft baat bij een zoutarm dieet (maximaal 5-6 gram per dag).
  • gezond gewicht → overgewicht is schadelijk voor de nieren
  • bewegen → dagelijks minstens een half uur te bewegen
  • niet roken → roken verhoogt onder andere de kans op nierkanker met ongeveer 50%
  • drink voldoende → 1,5 à 2 liter per dag
  • wees voorzichtig met langdurig gebruik van pijnstillers
  • let op je bloedsuikergehalte → mensen met diabetes lopen meer risico op nierproblemen

Wereld Loodgietersdag

We mogen best één keer per jaar stilstaan bij de cruciale rol die de loodgieter speelt bij de volksgezondheid, milieu en veiligheid. En dat was de reden dat World Plumbing Council (WPC) 11 maart heeft uitgeroepen tot World Plumbing Day (Wereld Loodgietersdag). Dus als jij op Loodgietersdag een loodgieter nodig hebt geef de man of vrouw eens een kleine blijk van waardering, zij doen namelijk meer dan alleen maar het ontstoppen van jouw riolering!

Lang leve de loodgieter!

Vandaag zetten we de loodgieter in de schijnwerpers. Waarom? De meeste van ons nemen het voor lief dat we stromend water hebben, warm water wanneer we maar willen, dat de verwarming het doet. En hoe we dat krijgen of wie dat aanlegt vinden we niet bijster interessant en we staan al helemaal niet stil bij de complexiteit achter dit alles. Totdat een verstopping of een lekkage zich aandient. Wie bel je dan? Juist! De loodgieter!

Vergeet niet dat het werkgebied van een loodgieter wel iets groter is dan alleen het ontstoppen van je riolering, hij houdt zich ook bezig met aanleg en onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties en waterleidingen. Hij gebruikt niet, zoals Willem Bever, alleen maar de waterpomptang. Bij het beroep loodgieter heb je tegenwoordig uitgebreide computer-vaardigheden nodig.

Werelddag van de Islamitische Cultuur, Vrede, Dialoog en Film

De Werelddag van de Islamitische Cultuur, Vrede, Dialoog en Film werd in 2010 door de schrijver/producer Javed Mohammed in het leven geroepen. Hij hoopt met behulp van cultuur, kunst en film een dialoog op gang te brengen tussen mensen van alle godsdiensten. In plaats van militaire en politieke actie. Het aangaan van een dialoog met mensen van andere religies draagt hopelijk bij aan meer begrip. Dat hopelijk resulteert in een meer rechtvaardige en vreedzame wereld.

Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme

De Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme werd opgericht na de Madrileense bomaanslagen in 2004. Sinds 2005 staat Europa elk jaar stil bij de slachtoffers van de terroristische aanslag op 11 maart 2004 (Madrid) en alle aanslagen nadien. Die allen uit naam van de vredelievende Allah werden gepleegd!

Ter gelegenheid van de 17e Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme organiseert de Europese Commissie een herdenkingsevenement in Madrid. Ook te volgen via videoconferentie. Terrorisme-slachtoffers, slachtofferverenigingen en frist responders, vertegenwoordigers van Europa en de lidstaten, komen samen en delen hun verhalen en ervaringen met elkaar. Dit jaar is het thema Altijd Verenigd.

Onderstaande dag heeft een aangepast programma vanwege COVID-19-pandemie

Deel dit bericht