10 november – Dag van de Mantelzorg | Dance for Kindness | Remembrance Sunday | Wereldwetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling | Accountantsdag | Sesamstraatdag

Dag van de Mantelzorg

Op de Dag van de Mantelzorg wordt extra aandacht gegeven aan iedereen die zorgt voor iemand die langdurig ziek of hulpbehoevend is. En extra aandacht verdienen de meer dan 4 miljoen mantelzorgers want door het veranderende overheidsbeleid komen er steeds meer taken bij hen te liggen. Om mantelzorgers te bedanken organiseren veel gemeenten en organisaties activiteiten op Dag van de Mantelzorg, klik hier voor het overzicht. Helaas haken er ook steeds meer gemeenten af om de mantelzorgers op Dag van de Mantelzorg even in het zonnetje te zetten. Gelukkig doet Moeder Natuur haar best vandaag.

Wat kun jij doen op Dag van de Mantelzorg?

Als jij in je naaste omgeving iemand kent die mantelzorger is vraag dan eens of je hem of haar ergens mee kan helpen. Je kunt diegene ook een kaartje sturen of een kleine attentie geven. Het gaat om het gebaar per slot van rekening! Niet waar?

8e editie Dance for Kindness

In 2012 startte Life Vest Inside Dance For Kindness, een mondiaal evenement om World Kindness Day te promoten. Groepen van over de hele wereld voeren op dezelfde dag een Kindness Freezmob of Flashmob uit. Allemaal op hetzelfde nummer en allemaal met dezelfde dans. Allemaal met hetzelfde doel: geld inzamelen.

Vorig jaar deden meer dan 20.000 deelnemers in meer dan 120 steden verspreid over 50 landen mee. Het doel van Dance for Kindness: laten zien dat ongeacht de verschillen in ras, religie, etniciteit cultuur en achtergrond, goedheid (compassie) de rode draad is die ons verenigt. Zo ver ik weet wordt er in Nederland niet gedanst voor of uit kindness.

Remembrance Sunday

Op de zondag die het dichtst in de buurt van 11 november ligt worden elk jaar in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de omgekomen militairen (m/v) van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten herdacht. Op Remembrance Sunday wordt om 11.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vergelijkbaar met de Dodenherdenking op 4 mei bij ons en met Veterans Day in de Verenigde Staten.

De klaproos

Wellicht is het je opgevallen dat veel mensen uit de Gemebest landen een papieren klaproos (poppie) dragen tijdens de herdenking. Waarom? Omdat de klaproos wordt als een bescheiden, aangrijpend symbool van herinnering en hoop gedragen. Waarom een klaproos? Er werd in de Eerste Wereldoorlog volop gevochten op de Vlaamse velden. En op het verwoeste slagveld waar de gevallenen in plassen met bloed nog lagen te rotten kwamen spontaan klaproosjes omhoog. Dat beeld inspireerde de Canadese legerarts John McCrae tot het schrijven van het wereldberoemde gedicht In Flanders Fields.

Deze internationale dagen staan ook op de kalender

Deel dit bericht