10 mei – Monty Python dag | Wereld Lupus Dag

Internationale Monty Python dag

International Monty Python Status Day is een dag waarop je op je tijdlijn je favoriete Monty Python-quote neerzet. Gebruik hiervoor de hashtag #InternationalMontyPythonStatusDay. De lol hiervan is om te zien wie er op reageert. Herkennen je vrienden die heerlijke absurde Britse humor van de mannen van Monty Python? Ik vond ze geweldig!

Als ik aan Monty Python denk dat schiet ik al in de lach. Mijn absolute favoriet blijft toch Life of Brian (1979); een persiflage op het leven van Jezus Christus. Deze film zorgde toentertijd voor heel wat opschudding, zelfs zoveel dat in sommige landen de film werd verboden. De film bekritiseerde meer de georganiseerde religie en politiek dan dat het Jezus belachelijk maakt. Kijk de film en oordeel zelf.

Weet waar ik nou net aan zat te denken? Zou iemand het ooit aandurven om een persiflage op het leven van Mohammed te maken? De naam voor de film heb ik al verzonnen: Life of Brayin.

16e editie Wereld Lupus Dag

World Lupus Day wordt georganiseerd door de World Lupus Federation en heeft als doel de levenskwaliteit te verbeteren voor lijders aan de mogelijk fatale auto-immuunziekte lupus en vraagt voor de patiënten meer aandacht en begrip voer de impact van deze ziekte. Maar wil ook zorgen dat onderwijs, de gezondheidszorg en andere instanties toegankelijk zijn en blijven. En maakt zich hard voor meer onderzoek naar de oorzaken van lupus, eerdere diagnose en behandeling en wereldwijd betere epidemiologische gegevens.

Over Lupus

Lupus is een chronische, auto-immuunziekte die elk deel van het lichaam (huid, gewrichten en / of organen in het lichaam) kan beschadigen. Chronisch betekent dat de tekenen en symptomen langer duren dan zes weken en vaak gedurende vele jaren aanhouden. Er bestaan vier vormen van lupus:

  • systemische lupus (SLE) is goed voor 70% van alle gevallen: een belangrijk orgaan of weefsel, zoals het hart, de longen, de nieren of de hersenen, worden aangetast.
  • cutane lupus (die alleen de huid aantast) is goed voor ongeveer 10% van alle gevallen
  • drug induced lupus (DILE): bij bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, schildklierpreparaten of medicijnen tegen epilepsie, is een bijwerking dat je ziekteverschijnselen van lupus kan vertonen. Stopt wanneer je met de medicatie stopt
  • neonatale lupus: bij de geboorte kan de baby huiduitslag, leverproblemen of een laag aantal bloedcellen hebben, maar deze symptomen verdwijnen meestal na zes maanden zonder blijvende effecten.*

*(bron: worldlupusday.org )

Goed om te weten

Lupus is niet besmettelijk, zelfs niet door seksueel contact, daardoor kan je lupus niet krijgen of geven aan iemand. Staat ook helemaal los van HIV of AIDS. Hoe je het wel krijgt is onbekend.

Lupus kan variëren van mild tot levensbedreigend en moet altijd door een arts worden behandeld. Met goede medische zorg kunnen de meeste mensen met lupus een vol leven leiden.

Deel dit bericht