10 maart – Mario Dag | Dag van “Awesomeness”

Mario Dag

De Nintendo held Mario verscheen voor het eerst in Donkey Kong op 9 juli 1981 maar hij heette toen niet Mario. Zijn naam was toen Jumpman. Vanwege zijn immense populariteit werd Mario dé mascotte voor computer gigant Nintendo. De enorme succesvolle Super Mario Bros.-serie, waarin hij en zijn tweelingbroer Luigi te zien zijn, domineerde de jaren ’80 en ’90. Mario is wereldwijd gezien de best verkochte videogame aller tijden met meer dan 620 miljoen verkochte games Ter vergelijking: Pokémon heeft ongeveer de helft van dat aantal exemplaren verkocht.

Wist je dit al over Super Mario?

De datum 10 maart is niet zomaar gekozen voor Mario Dag. De Amerikanen korten maart af tot mar, zet het cijfer 10 er achter en dan zie je met een beetje fantasie de naam MAR10 staan. Weet je waarom Mario een pet op heeft? Omdat de bedenker van Mario, de Japans videogameontwerper Shigeru Miyamoto, het erg moeilijk vond om haren te tekenen. Dat is de reden waarom Mario een pet draagt. Al een idee hoe je Mario Dag gaat vieren? Wat dacht je van de hele dag Mario games spelen en pizza eten in je Mario T-shirt?

Internationale Dag van “Awesomeness”

Het woord “awesome” wordt in de Nederlandse taal te pas en te onpas gebruikt. Net zoals het woord “awkward” trouwens. Ik blijf het een raar fenomeen vinden hoe Engelse woorden moeiteloos worden verweeft in het Nederlands taalgebruik. Maar hoe vertaal je nu in goed Nederlands het woord “awesome” als iemand tegen je zegt : “jij bent awesome!’ We laten er even een vrije vertaling op los en ik kom tot: je bent gewoon ge-wel-dig! Lijkt me een redelijk aanneembare vertaling. De beste manier om Internationale Dag van “Awesomeness” te vieren? Wees gewoon jezelf, wees gewoon ge-wel-dig!

Waarom op 10 maart Internationale Dag van “Awesomeness”?

Het is niet geheel toevallig dat deze dag samenvalt met de verjaardag van Chuck Norris want als we het internet mogen geloven dan is Chuck Norris zeg maar dé wereldkampioen op het gebied van awesomeness. Enkele voorbeelden van deze geweldenaar zijn:

  • Chuck Norris kan een draaideur dicht slaan
  • Chuck Norris heeft een keer een paard tegen zijn kin geschopt en zo zijn giraffes ontstaan
  • Chuck Norris speelde een keer Russisch roulette met een volledig geladen pistool en won

Geloof je me niet of ben je op zoek naar meer ongelooflijk voorbeelden, kijk dan eens op chucknorrisfacts.net.

Wie was Chuck Norris?

Voor degene die niet weten wie Chuck Norris is: hij was een vechtsporter die in de filmwereld terecht kwam en die zichzelf erg serieus nam, te serieus, en zichzelf ook buitengewoon goed vond. Tel die twee bij elkaar op plus het gegeven dat de films waarin hij speelde onder de noemer vielen “weinig woorden, veel klappen”, alla Sylvester Stallon, dan roep je natuurlijk wel iets over je af. Er is natuurlijk niks mis met dat je tevreden bent over en met jezelf maar je kunt het ook overdrijven! Zie daar de oorsprong van de Chuck Norris grappen.

Deel dit bericht