afbeelding versterkt dag voor vrouwelijke rechters

10 maart – Internationale Dag van Vrouwelijke Rechters | Dag van Awesomeness | Landelijke VGWM-dag | Wereldnierdag | Super Mario Dag | Internationale Doedelzak Dag | Week van de Klassieken

Internationale Dag van Vrouwelijke Rechters

Ondanks de grotere betrokkenheid van vrouwen in het openbare leven, blijven vrouwen aanzienlijk ondervertegenwoordigd in besluitvormingsposities. In feite is een relatief klein aantal werkzaam geweest of maakt deel uit van de rechterlijke macht, met name in hogere justitiële leiderschapsposities. Door het aanstellen van vrouwelijke rechters heb je een betere afspiegeling van de maatschappij. Alleen al door de aanwezigheid van vrouwelijke rechters geef je een signaal dat rechtbanken transparanter, inclusiever en representatief zijn voor iedereen die een beroep wil doen op de rechterlijke macht.

Vrouwelijke rechters en het bereiken van gendergelijkheid

Duurzame ontwikkelingsdoel (SDG) 5: Gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes. Van cruciaal belang om vooruitgang te boeken in alle doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en om een genderperspectief toe te voegen aan de uitvoering van de Agenda 2030. Met name de vertegenwoordiging van vrouwen in de rechterlijke macht is om vele redenen belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat het rechtsstelsel wordt ontwikkeld met de hele samenleving in gedachten, maar inspireert ook de volgende generatie vrouwelijke rechters en motiveert hen om hun doelen te bereiken. Alleen door de actieve deelname van vrouwen, op voet van gelijkheid met mannen, op alle besluitvormingsniveaus, zullen we in staat zijn om duurzame ontwikkeling, vrede en democratie te bereiken. In 2017 was 40% van de rechters vrouw, 35 % meer dan in 2008.

Zijn we in Nederland doorgeslagen?

Het is voor een vrouw niet zo makkelijk om de top te bereiken. Niet dat het ze aan ambities ontbreekt, maar de traditionele rolverdeling is de rem. Dat resulteert in deeltijdwerken, en bij veel bedrijven gooi je als vrouw daar je eigen glazen mee in. Dat resulteert in geen plekje aan de directietafel, of aan het hoofd van een bedrijf staan. Behalve, je raadt het al, bij de rechtelijke macht. Daar heb je prima arbeidsvoorwaarden en is het mogelijk om in deeltijd te werken. Het gaat daar zo prima dat ruim 60% van alle rechters vrouw is. Het wordt bijna tijd voor een mannen quota.

Dag van Awesomeness

Het is niet geheel toevallig dat Dag van Awesomeness samenvalt met de verjaardag van Chuck Norris want als we het internet mogen geloven dan is Chuck Norris zeg maar dé wereldkampioen op het gebied van awesomeness. Enkele voorbeelden van deze geweldenaar zijn:

  • Chuck Norris kan een draaideur dicht slaan
  • Chuck Norris heeft een keer een paard tegen zijn kin geschopt en zo zijn giraffes ontstaan
  • Chuck Norris speelde een keer Russisch roulette met een volledig geladen pistool en won

Als je me niet gelooft kijk dan op de Wikipedia pagina gewijd aan Chuck Norris facts. En voor degene die niet weten wie Chuck Norris is: hij was een vechtsporter die in de filmwereld terecht kwam en die zichzelf erg serieus nam, te serieus, en zichzelf ook buitengewoon goed vond. Tel die twee bij elkaar op plus het gegeven dat de films waarin hij speelde onder de noemer vielen weinig woorden, veel klappen , alla Sylvester Stallon, dan roep je natuurlijk wel iets over je af.
Er is natuurlijk niks mis met dat je tevreden bent over en met jezelf maar je kunt het ook overdrijven! Zie daar de oorsprong van de Chuck Norris grappen.

Klik op de dag of week voor meer informatie over de dag/week

====================================================================

Deel dit bericht