afbeelding versterkt eigenaardige mensen

10 januari – Dag van de Eigenaardige Mensen | Nationale Kamerplantwaarderingsdag | Kuifje | Dag van het Jodendom | Verloren Maandag | Koppermaandag | Wereld Hindi Dag

Dag van de Eigenaardige Mensen

Wanneer behoor je tot de groep van eigenaardige mensen? We zijn natuurlijk allemaal op onze eigen wijze eigenaardig. Maar is daar iets mis mee? In mijn beleving niet. Want ben je raar als je je haren blauw verft, je schildpad een jas aantrekt of wanneer je spontaan in een supermarkt gaat dansen? Als je je niet aanpast aan de geldende norm van de mode? Als je gewoon je eigen plan trekt? Als je geen meeloper bent? Ik hou er wel van, daarom zeg ik: Lang leve de eigenaardige mensen!

Out of the box

Al bij de holbewoners liepen er eigenaardige mensen rond, zoals de mensen die voor het eerst vuur hebben leren controleren. Hoe vaak zou mama holbewoner hebben geroepen: doe dat nu niet Pietje! Het leren controleren van vuur is wel een essentieel onderdeel geweest voor de menselijke ontwikkeling. Hoe vaak denk je niet, hoe komen ze erop? Juist de mensen die out of the box durven te denken en zijn, verrijken onze wereld met mooie (ook met minder mooie) uitvindingen, muziek, films, kunst, boeken et cetera.

Moeten Eigenaardige Mensen zich aanpassen?

Waarom moeten we ons aan onze maatschappij/omgeving/vriendengroep/familie aanpassen? Omdat we bang zijn niet geaccepteerd te worden en daardoor niet in een groep passen? Het is een gegeven dat wij mensen sociale wezens zijn die graag bij een groep horen en relaties aan gaan met andere mensen. Juist de mensen die daar lak aan hebben worden als “raar” of “eigenaardig” betiteld. Maar we moeten de eigenaardige mens eren. Want de geschiedenis heeft ons geleerd dat vaak die mensen, die de massa als eigenaardig ziet, onze maatschappij grote vooruitgang hebben gegeven.

Nationale Kamerplantwaarderingsdag

Nationale Kamerplantwaarderingsdag is nog geen echte “dag van” bij ons. Wel in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Maar omdat mijn jongste bonuszoon zo gek van kamerplanten is pak ik deze dag er bij. Nou ja gek van is een understatement. Hij houdt obsessief van kamerplanten. Hij zet het hele huis ermee vol, volgt bijna alle plantfluencers, loopt liever in een plantenzaak dan bij een kledingzaak. En op zijn Insta @plantenvrouwtje deelt hij zijn planten obsessie met de rest van de wereld. Verder is hij druk met stekjes, of het maken van terrariums. Hij richt zijn blik ook naar buiten. En daarvoor heeft hij sinds kort samen met een vriendin een moestuintje van 150m2 gehuurd. Daar hoort natuurlijk ook een Insta account bij: @tuintjekakelbont. Afijn je zult begrijpen dat zijn partner, die andere hobby’s heeft, hier niet rouwig is. Zoals je wel zult begrijpen is Kamerplantwaarderingsdag echt een dag voor  plantengekkies.

Doen planten er toe?

Planten hebben nog meer functies dan alleen maar in een bloempot staan. Ze zijn zelfs essentieel voor al het leven op deze aardkloot. Het moderne leven wat wij leiden heeft een keerzijde. Wij produceren op allerlei manieren flinke hoeveelheden chemische troep en giftige fijnstof. Zonder planten hebben we geen goede luchtkwaliteit, hebben we überhaupt geen lucht om in te ademen maar dat terzijde. Planten ruimen al deze stoffen op en zuiveren daarmee de lucht. Ze zijn eveneens een bron van eten. Zelfs sommige medicijnen, voedingssupplementen en parfums komen van planten. Verder worden planten gebruikt om ons huis en de tuin op te vrolijken.

Op de 2e maandag van dit jaar staan ook deze items gepland

Deel dit bericht