1 maart – Nationale Complimentendag 2015

 

Op de dag dat de meteorologische lente begint is het Nationale Complimentendag, mooier kun je het niet hebben, toch? Alleen het woord “lente” zorgt er al voor dat mensen een beter humeur krijgen en als dan ook nog het zonnetje schijnt…..
Dat betere humeur maakt een compliment geven natuurlijk makkelijker want als je zelf lekker in je vel zit komt een oprecht gemeend compliment er zonder veel moeite uit. En het mooie is dat áls je een compliment geeft en je ziet de ontvanger dan glimlachen van oor tot oor, dan kan je dag niet meer stuk!

Hoe moeilijk is het eigenlijk om een compliment te geven of te ontvangen?

Juist omdat het vandaag complimentendag is ben ik bij mezelf te rade gegaan hoe vaak ik eigenlijk een compliment geef. De conclusie is dat ik te weinig mensen in mijn directe omgeving een compliment geef. Niet omdat ik het niet wil maar omdat ik er niet bij stil sta, en het typische is dat als ik een compliment krijg ik me daardoor eerst ongemakkelijk voel en niet goed weet hoe er op te reageren maar uiteindelijk het toch wel super is om een complimentje te krijgen.
Van de week stond er in de krant een berichtje dat werknemers vaker een “schouderklopje” willen van hun baas. Kan me daar wel iets bij voorstellen, vaak hebben leidinggevende de houding van: ze weten toch wat ze moeten doen, waarom moet ik dan een compliment geven als ze gewoon hun werk doen? Wel beste leidinggevende, een compliment is een blijk van waardering en juist gebrek aan waardering is één van de redenen waarom medewerkers vaker verzuimen.

Aan wie geef jij vandaag een compliment?

Geef jij jezelf weleens een compliment? Ik niet. Waarom eigenlijk niet? Want het blijkt dat je zelf complimenteren de snelste weg is naar meer zelfvertrouwen en een goed gevoel. Dat wil ik wel!
Toch is het idee om mezelf te complimenteren een beetje apart. Voor een perfectionist zoals ik is het makkelijker om mezelf kritiek te geven. Daardoor is een balans tussen compliment en kritiek bij mij ver te zoeken. Hoe ga ik de balans terug vinden? Vanaf vandaag ga ik niet alleen meer oprecht gemeende complimenten geven aan mijn familie en vrienden maar ga ik ook beginnen om minder kritisch op mezelf te zijn en mezelf dagelijks een compliment te geven.

“Gina, wat zit je haar leuk”. Zo! Het eerste compliment van vandaag is binnen.

Aan wie geef jij vandaag een compliment?

Deel dit bericht