stoepkrijtdag

1 april – Nationale Stoepkrijtdag | Dag van de Grap | Frivolitédag | Dag van de Westlandse Tuinbouw

Nationale Stoepkrijtdag

Een paar jaar geleden geleden, in 2017 om precies te zijn, doopte radiomaker Gerard Ekdom de eerste woensdag in april om tot Nationale Stoepkrijtdag. Jong en oud worden op Stoepkrijtdag aangemoedigd om de stoepkrijtjes uit de kast te pakken en creatief aan de slag de te gaan. Daar werd op grote schaal gehoor aan gegeven. Ook vorig jaar nog werd op veel scholen de Nationale Stoepkrijtdag uitbundig gevierd. Dat zal nu anders zijn, helaas.

Dus lieve ouders, neem ook deze taak over en ga met de kroost lekker aan het stoepkrijten! Dit schrijf ik nog niet wetende of de minister president aanvullende maatregelen heeft afgeroepen tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdagavond. Er van uitgaande dat we toch naar buiten mogen ben ik benieuwd hoeveel foto’s van stoepkrijttekeningen er zullen verschijnen op social media. Bij delen graag hashtag #stoepkrijtdag2020 gebruiken.

Stoepkrijtverbod

De meeste Nederlandse gemeentes hebben in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV), een regel die het aanbrengen van krijt in de openbare ruimte verbiedt. (gelukkig wordt dat verbod niet altijd even serieus genomen, dit terzijde). Zo’n regel is belachelijk, vond de toen nog voor Radio 2 werkende deejay Gerard Ekdom. Zo is Stoepkrijtdag ontstaan. Doe lekker mee, maar pas op voor “een heterdaadje”. Kost je € 140,00. En dit is géén grap!

Dag van de Grap

Ben jij zo’n goedgelovig naïef typetje die in elke 1 april grap trapt? Ik val helaas wel in die categorie en om me voor te bereiden op vandaag heb ik gister me grondig voorbereid. Alle krantenberichten onder de loep genomen, internet afgestruind om maar niet in ieder nieuwsbericht te trappen. Heb me ook voor vandaag voorgenomen om elke bericht te wantrouwen. Maar dan ben ik er nog niet want er lopen hier in huis mensen rond die me graag op de kast jagen en helemaal op 1 april natuurlijk. Kan ze eigenlijk nog geen ongelijk geven ook.

Hoe heet 1 april in andere landen? Een paar voorbeelden:

  • Spanje en Latijns-Amerika → Dia d’enganyar (gekkendag) op 1 april
  • Zweden → Dymmelsondage: op de woensdag voor Pasen
  • Frankrijk, Zwitserland en Franssprekend België → Poisson d’avril (dwaas van april)
  • België → verzenderkesdag ( Vlaamse streken ) of aprilvissen
  • Engelstalige landen → April Fool’s Day ( gekkendag )
  • Duitsland en Oostenrijk → Narrentag of Aprilscherz
  • Italië → Pesce d’Aprile ( de dwazen van april )

Internationale Frivolitédag

Op International Tatting Day wordt de handwerktechniek frivolité onder de aandacht gebracht en gepromoot. Een groot voordeel van frivolité is dat je het ook liggend kan doen, ideaal voor als je bedlegerig bent. Maar hoe vier je deze dag? Als je toevallig iets in je klerenkast hebt hangen wat het eindresultaat is van je frivolité werk dan trek je dit aan op Internationale Frivolitédag want een betere manier om frivolité te promoten is er niet!

Wat is frivolité?

Frivolité is de naam van een handwerktechniek. Er wordt over het algemeen aangenomen dat zeelui en vissers aan de basis staan van frivolité. Zij maakten tijdens hun lange zeereizen decoratieve touwwerk voor hun vriendinnen of vrouwen. De (handwerk)techniek die zij gebruikten vertoont een opvallende gelijkenis met frivolité zoals wij dat nu kennen. Het eindresultaat van een frivolitéwerkje lijkt veel op kantkloswerk. Het grootste verschil tussen frivolitékant en kantkloswerk is dat frivolitékant geknoopt is terwijl kloskant gevlochten en geweven kant is.

Dag van de Westlandse Tuinbouw wordt verplaatst naar een nader te bepalen moment.

Deel dit bericht