22 november – Spinoza Kring organiseert Spinozadag

Spinoza Kring

De Amsterdamse Spinoza Kring organiseert voor de achtste keer de Spinozadag. Deze dag wordt op of rond de geboortedag, 24 november 1632, van de Amsterdamse wijsgeer Baruch Spinoza gehouden. De dag heeft als titel: “Spinoza: collectief of individu?”
De volgende sprekers zullen aanwezig zijn: prof. dr. Piet Steenbakkers, prof. dr. Charlotte Hemelrijk en prof. dr. Alex Brenninkmeijer. Aan het einde van de dag gaan de sprekers, onder leiding van dr. Karianne Marx, in debat naar aanleiding van vragen uit het publiek.
De dag begint om 12.00, het openingswoord wordt verzorgd door prof. dr. mr. Frits Bolkestein.

Toegangskaarten zijn aan de kassa van Paradiso verkrijgbaar : €15,00 inclusief daglidmaatschap, voor studenten €10,00. Kassa gaat om 11.30 open.

Spinoza voor dummies

Om me te verdiepen in wie wat en waar was ik op zoek naar het boek “Spinoza voor dummies”, jammer genoeg niet gevonden. Op het internet is gelukkig wel veel informatie te vinden over Spinoza. Als ik het een beetje samenvat dan kom ik tot het volgende: Baruch Spinoza leefde in de zeventiende eeuw, hij werd geboren in Amsterdam op 24 november 1632 en is op 44 jarige leeftijd gestorven in Den Haag. Hij was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper van Joods-Portugese afkomst en stond aan het begin van de Verlichting.

Omdat hij de zuivere waarheid en juistheid van de Bijbel in twijfel trok werd er door de Joodse gemeenschap een banvloek over hem uit gesproken. Zijn belangrijkste boek is ongetwijfeld “Ethica”, een filosofisch boek met het thema: het achterhalen van de rationele opbouw van het universum en de plaats van de mens daarin.

Spreuken en citaten

Zijn denken heeft velen geïnspireerd (Goethe, Hegel, Einstein) en is ook vandaag nog uiterst actueel. Ik heb zeven spreuken/citaten geselecteerd die ik, gezien de tijd waarin we nu leven, het meest aansprekende vind:

  • Angst kan niet bestaan zonder hoop en hoop niet zonder angst.
  • Ik heb getracht niet te lachen om menselijk gedragen, er niet om te huilen en ze niet te haten, maar ze te begrijpen.
  • Iedereen moet vrij zijn om de basis van zijn overtuiging te kiezen. Dat geloof mag alleen beoordeeld worden op haar vruchten.
  • Vrede is niet de afwezigheid van oorlog. Het is een deugd, een geestesstemming, het is de dispositie voor goede daden, vertrouwen en recht.
  • De menselijke geest wordt niet met wapens veroverd, maar met liefde en grootmoedigheid.
  • Als het even gemakkelijk was over gedachten te heersen als over tongen, zou iedereen veilig kunnen regeren en zou geen enkel staatsgezag gewelddadig zijn.
  • God is zonder hartstochten en wordt niet beïnvloed door pijn en genot. Strikt genomen heeft God dus eigenlijk niemand lief.

Spinoza op televisie

Om hem wat beter te leren kennen ga ik vanmiddag de film “Spinoza, een vrije denker” kijken op NPO2, begint om 13.00 uur. Een herhaling komt op vrijdag 27 november om 14.20 uur.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.