3 mei – Internationale Dag van de Persvrijheid


 
Persvrijheid behoort tot de Universele rechten van de mens, kort door de bocht gezegd:  regeringen mogen de pers niet aan banden leggen en/of journalisten de toegang tot hun land ontzeggen of hun berichten censureren. Helaas blijkt de noodzaak tot het hebben van een Internationale Dag van de Persvrijheid essentieel omdat slechts 14% van de 199 onderzochten landen het predikaat “vrij” kregen, aldus de gegevens die Free Press Unlimited en onderzoeksorganisatie Freedom House deze week hebben gepresenteerd. De persvrijheid is in jaren niet zo laag geweest.
De slechts scorende landen op de Press Index 2015, en dat zal geen verrassing zijn, zijn Turkmenistan, Noord-Korea en als hekkensluiter Eritrea. Nederland zakte op de Press Index 2015 naar een vierde plaats, Finland staat op de eerste plaats gevolgd door Noorwegen en Denemarken.

Persvrijheid

Hoe zit het met de persvrijheid in Europa? We kunnen ons allemaal nog de aanslag herinneren op 7 januari op het kantoor van Charlie Hebbo, maar daar blijft het niet bij dit jaar; op 14 februari werd de 55-jarge Deense filmmaker Finn Nørgaard vermoord, op 16 april werd in de Oekraïene de 45-jarige journalist Oles Boezina vermoord, en dit zijn maar een paar voorbeelden van ongetwijfeld veel meer moorden op journalisten in Eurpoa. En dan hebben we het nog eens niet over de journalisten die gemarteld en gevangen worden gezet in Europa.
Buiten Europa laat IS van zich horen, jongstleden maandag werd melding gemaakt dat de lichamen van vijf Libische journalisten zijn gevonden bij de stad Bayda.
Niet alleen het beroep van journalist is gevaarlijk, ook bloggers lopen gevaar. Zelfs de vrienden en familieleden van journalisten en bloggers krijgen doodsbedreigingen.

Aantal slachtoffers 2014

Vorig jaar zijn er maar liefst 135 journalisten en media-stafleden omgekomen. Westerse journalisten en correspondenten liepen het meeste gevaar. Van de 135 zijn er 118 omgekomen door doelgerichte moorden, bomaanslagen en spervuur incidenten. De resterende 17 door ongevallen, ziekten en natuurrampen gerelateerde sterfgevallen. Dit volgens de cijfers van het International Federation of Journalists, ’s werelds grootste overkoepelende vakbond organisatie voor journalisten.

Wat is de top 5 van de meest gevaarlijke landen?

1) Pakistan – 14 doden
2) Syrië – 13 doden
3) Afgahnistan en Palestina – ieder 9 doden
4) Oekraïne en Irak – ieder 8 doden
5) Honduras – 5 doden

Staat de persvrijheid onder druk?

Ja! Is het niet door de dreiging die uit gaat van moslimfundamentalisme dan wel door overheden, waar ter wereld dan ook, die uit “veiligheidsoverwegingen” de media strak in de gaten houdt.
Maar waar eindigt media in de gaten houden uit “veiligheidsoverwegingen” en begint media aan banden leggen en censureren?
 

Deel dit bericht