15 juni – Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling |Dag van de schoonmaker


 
Erg veel aandacht is er niet voor de Dag van de Schoonmaker en dat is onterecht want de schoonmakers zijn een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. Dat merk je meteen als ze in staking zijn, dan pas zie en ondervind je hoe belangrijk de schoonmaker is.
Het wordt dus tijd om “onze” schoonmakers met een echte Nationale Dag van de Schoonmaak te bedanken voor hun inzet en onze waardering te tonen. Vaak zie je ze niet omdat er in de avonduren wordt schoongemaakt maar dit is langzaam aan het veranderen. Steeds meer bedrijven zien in dat een “dagschoonmaak” voordelen heeft. De schoonmakers worden echte collega’s en het is makkelijker om ze te bedanken voor hun inzet.

Laat zien dat je de schoonmaker die bij jou op het werk rondloopt waardeert en grijp deze dag aan om hem of haar eens in de bloemetjes te zetten.

Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling

Omdat er groot taboe ligt op het onderwerp ouderenmishandeling is het moeilijk om over cijfers te beschikken die kloppen. Volgens de cijfers uit 2013 worden er naar schatting tussen de 160.000 en 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Slechts 1.703 meldingen werden er in 2013 geregistreerd. Dat is gemiddeld genomen nog géén 1% van het geschatte aantal!

Wist je dat in Nederland één op de twintig ouderen boven de 65 jaar herhaaldelijk worden mishandeld? Het is een misverstand om te denken dat het alleen in gezinnen en families voorkomt, zelfs beroepskrachten zoals hulpverleners mishandelen ouderen.

We kunnen zes vormen van ouderenmishandeling onderscheiden:

lichamelijke mishandeling
psychische mishandeling
verwaarlozing
financiële uitbuiting
seksueel misbruik
schending van rechten

“Het houdt niet op, niet vanzelf”

Elke keer als ik op de tv dat spotje voorbij zie komen dan springen de tranen bijna in mijn ogen. Maar het zijn niet alleen de kinderen of hulpverleners die hun ouder(s) mishandelen, soms doen partners het ook. Vaak uit onmacht omdat ze geen of niet genoeg ondersteuning krijgen.
Zag laatst een voorbeeld voorbij komen van een ouder stel, één van de partners is dementerend en als de ander boodschappen ging doen dan werd de dementerende partner vastgebonden op een stoel. Niet om kwaad te doen maar om te zorgen dat er niets kon gebeuren, zoals het gas laten aanstaan. Triest hé. Gelukkig is er wel een oplossing gevonden voor deze situatie.

Wat wordt verstaan onder huiselijk geweld?

Huiselijk geweld
Partnergeweld
Kindermishandeling
Ouderenmishandeling
Eergerelateerd geweld
Loverboys
Meisjesbesnijdenis

Veilig Thuis

Veilig Thuis is sinds 1 januari 2015 het meld- en adviespunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
Wil je advies of hulp dan kun je Veilig Thuis bereiken op het telefoonnummer 0800-2000. Dat is een gratis nummer en is 24/7 te bereiken!

Zet het nummer van Veilig Thuis in je telefoon!
 

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.