7 juni – Europese Tourette Dag / Dag van het Kapitalisme


 
Jaarlijks wordt op de eerste zondag van juni extra aandacht en begrip gevraagd voor het syndroom van Gilles de Tourette. Het beeld wat de meeste mensen hebben is dat mensen met Tourette alleen maar schelden en vloeken. Niets is echter minder waar, bij meer dan 80% klopt dit stigmatiserende idee over mensen met Tourette niet.

Wat is Tourette dan wel?

Het syndroom van Gilles de la Tourette (of kortweg ‘Tourette’) is een ticstoornis. Een tic is een plotselinge, snelle, herhaalde, niet-ritmische beweging of geluid. Maar niet iedereen met tics heeft ook Tourette. Wat precies de oorzaak van Gilles de la Tourette is, is niet bekend. Men weet wel dat het erfelijk is en dat ook een verstoorde balans van dopamine, serotonine en noradrenaline een rol speelt. Tourette is niet te genezen.

Enkele voorbeelden van bewegingstics/ motorische tics zijn:

Extreem knipperen met de ogen, wegdraaien met de ogen
Optrekken van neus of schouders, knikken met het hoofd
Tenen krommen, knakken van de vingers
Grimas trekken, snel schudden met het hoofd

Enkele voorbeelden van vocale tics/geluidstics zijn:

Keelschrapen, kuchen, knorren, grommen, snuiven
Klakken met de tong, sisgeluiden
Roepen van (vloek- of scheld-)woorden, uiten van zinloze kreten
Herhalen van woorden en/of zinnen

Wanneer ontstaat Gilles de la Tourette?

Het ontstaat in de kindertijd, vaak tussen het vierde en zesde levensjaar. Gedurende het verloop ontstaan er meer en complexere tics die tussen het tiende en twaalfde jaar tot een piek leiden. In de tienertijd nemen de tics meestal af.
Ongeveer één derde van de volwassenen blijft echter ernstige tics houden. Mensen met Tourette zijn ook gevoelig voor onder andere depressie en verslaving, soms hebben ze hier meer last van dan de tics.
Als behandeling wordt in eerste instantie gekozen voor gedragstherapie en leefstijlregels. Bij niet genoeg resultaat kan men ook overgaan op medicatie of Botox-injecties.

Wist je dat?

1) 1 op de 100 mensen Tourette heeft?
2) het 4 keer vaker voor komt bij mannen dan bij vrouwen?
3) Georges Gilles de la Tourette niet zelf aan deze stoornis leed?
4) Gilles de la Tourette vaak samen gaat met ADHD of een dwangstoornis?
5)  Het gemiddeld 5 jaar duurt voordat deze aandoening wordt herkend?

So You Think You Can Tic

Het onderstaande campagnefilmpje “So you think you can tic” is een vervolg op de “Vocal tics in motion”  campagne van IkTic vzw (België)  van vorig jaar. Dit jaar bundelen de Stichting Gilles de la Tourette, Tourette Net en IkTic vzw (België) de krachten samen. Aan de campagne van dit jaar werkte onder andere Evi Hanssen, Dennis Weening, de volledige productie van So You Think You Can Dance en Dédé Danceballet belangeloos mee.

Elke beweging die je in deze video ziet is een motorische tic en elk geluid dat je hoort is een vocale tic!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.