31 mei – Dag van het Park / Niet Roken Dag / Dag van de Passie

Wat nou als je passie roken in het park is? Dan scoor je vandaag 2 uit 3, geen slechte score toch?

De Niet Roken Dag is niet aan mij besteed, ik zal roken nooit promoten maar ook niet veroordelen.
Tegenwoordig weet bijna iedereen wat de gevolgen van roken en mee-roken zijn. Net zoals bijna iedereen ook weet dat vet eten niet gezond is, veel alcohol drinken onverstandig is of te lang onbeschermd in de zon zitten ongezond is. Maar er worden toch ook geen schokkende foto’s op bijvoorbeeld de hamburgerdoosjes van McDonalds gezet of op de bierflesjes van Bavaria? Meer zeg ik er niet over. 😉

Dag van het Park

De achterliggende gedachte voor deze dag is: het geven van positieve aandacht voor het groen in je buurt.
In Belgisch Vlaanderen wordt sinds 1996 de Dag van het Park georganiseerd, deze dag valt altijd op de laatste zondag in mei of eerste in juni. Wil je weten waar en wat er georganiseerd wordt bij onze zuiderburen, klik dan hier.

In Vlaanderen hebben ze het thema “Smaak” aan de “dag van” meegegeven want, zo zeggen ze, de natuur brengt je buurt op smaak. In de stad Antwerpen hebben ze vandaag voor het eerst een Dag van de Potgrond, deze is niet geheel onbewust aan de Dag van het Park gekoppeld. Deze Dag van de (gratis) Potgrond is onderdeel van een campagne om de burgers in de stad Antwerpen te inspireren hun buurt groener te maken. Gratis potgrond! Daar ben ik ook wel voor te porren.

In Nederland wordt deze dag sinds 2005 georganiseerd met als inspirator de ANWB. Alleen nu kan je er niets van terugvinden op de site van de ANWB. Vind ik wel een beetje jammer, had graag een overzicht gezien van de 60 gemeenten waar vandaag activiteiten zijn gepland voor de Dag van het Park.

Dag van de Passie

Tja, wat is passie? Als ik in de Dikke van Dale kijk wat de betekenis is dan vind ik :
1) het lijden van Jezus
2) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij

Maar op het internet zijn meer woordenboeken en dito zoveel betekenissen van “passie”. Zet je schrap, ik zal ze voor je opnoemen:

drang, drift, gepassioneerdheid, gemoedsaandoening, gloed, groot verlangen naar iets, grote liefde voor iets, hartstochtelijkheid, hartstochtelijke liefde, het lijdensverhaal van Christus, ijver, kleine schoonheid met een roeping, liefde, marteldood van een heilige, sterk gevoel van liefde, verliefdheid, vurigheid, vuur.

Als je de christelijke betekenissen buiten beschouwing laat kun je dus passie hebben voor iets of iemand.

Je wordt op het internet overspoeld met artikelen over “passie”. De één vindt dat passie niet hetzelfde is als interesse, de ander juist weer wel. In weer een ander artikel wordt geschreven over dat passie je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Dan weer kun je op zoek naar je passie. Vervolgens lees je dat passie het vuur is dat je drijft om uit te drukken wie je echt bent.

Of je nu wel of géén passie hebt, het enige wat echt belangrijk is is dat je gelukkig en gezond bent.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.