21 mei – Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling


 
Dat is een hele mond vol! Maar wat is een: Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling? Dat was de vraag die bij mij meteen op kwam. De termen “cultureel”,“diversiteit”, “dialoog” en “ontwikkeling” apart begrijp ik, maar waar deze dag voor staat, wat ik er mee moet en hoe ik het moet vieren ?

Internationale Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Nederland is onderverdeeld in 2 groepen, autochtonen en allochtonen. Een autochtoon ben je als jij en je ouders in hetzelfde land zijn geboren en wonen. Ben je in het buitenland geboren of heb je buitenlandse ouders dan behoor je tot de groep allochtoon. Volgens de cijfers van het CBS wonen in Nederland ruim 20 % allochtonen. Door deze samenstelling van de bevolking wordt er vaak gesproken over de “multiculturele samenleving”.
Culturele diversiteit is eigenlijk hetzelfde, verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen culturen in één land. We vieren dus vandaag dat we een multiculturele samenleving zijn. Een samenleving met verschillen en overeenkomsten. Juist omdat er veel verschillen zijn is het belangrijk om het gesprek aan te gaan als je iets niet begrijpt in plaats van meteen te (ver)oordelen.
Wederzijds begrip, respect en gelijke waardigheid zijn cruciaal voor een vreedzame samenleving.

Ik heb geprobeerd om in mijn eigen “Jip en Janneketaal” de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling te omschrijven zodat ik kan begrijpen waar de dag voor staat.

Sterfdag Annie M.G. Schmidt

Als je Jip en Janneke hoort, dan denk je natuurlijk meteen aan Annie M.G. Schmidt.
Wist je dat het vandaag precies 20 jaar geleden is dat Annie M.G. Schmidt op 84-jarige leeftijd overleed? In eerste instantie werd verteld dat ze overleden was aan een hartstilstand, pas jaren later is bekend gemaakt dat ze gekozen had om zelf een einde aan haar leven te maken.
Annie M.G. Schmidt schreef kinderboeken, musicals, liedjes, gedichten, verzen, toneelstukken en radio- en televisiedrama.

Ja Zuster Nee Zuster

Die tv-serie kan ik me nog zo goed herinneren en wat heb ik meegeleefd met Zuster Klivia, Gerrit, Opa, Boze Buurman Boordevol, Jet, De ingenieur, Bertus, Wouter en Bobby.
En dan de liedjes die er in voor kwamen, las net dat in de oorspronkelijk serie 58 liedjes zaten.
Er zijn een paar die me zo te binnen schieten:
Duifies, duifies
Mijn opa
Wil u een stekkie?
Stroei-voei
De kat van ome Willem
In een rijtuigje

Durf te wedden dat je minimaal één van die liedjes zo meezingt, neuriet of fluit 😉
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.