Dag van de Groene Kinderopvang
Jaarlijks wordt op de 3e dinsdag in mei de “Dag van de Groene Kinderopvang” (DVDGKO) georganiseerd door Stichting Groen Cement. Wellicht ten overvloede, maar met groen wordt dus niet het interieur bij de gastouder bedoeld. Kan natuurlijk wel maar is geen vereiste. Met het groen in de Groene Kinderopvang wordt de natuur bedoeld. Op de Dag van de Groene Kinderopvang worden dit jaar de gastouders gevraagd om op de eigen kinderopvanglocaties natuuractiviteiten te organiseren die te maken hebben met het thema van 2020: Natuur, daar zit muziek in!
Hoe groen is mijn nicht Helga?
Mijn nicht Helga uit Eindhoven is erkend gastouder (Bloeiend Opgroeien) en is, gezien door mijn wellicht licht bevooroordeelde ogen, de perfecte “groene gastouder”. Zij trekt met de kleintjes de natuur in en laat ze met alles kennis maken. Kleuren en geuren, herkennen van vogels, vlinders en insecten. Maar bovenal leert zij de kinderen respect te hebben voor dieren en voor alles wat groeit en bloeit. Als er een “groen award” voor de “groenste gastouder” zou zijn dan zou ik mijn nicht Helga nomineren. Niemand zo begaan en enthousiast als zij.
Wereldhuisartsendag
In 2010 heeft de internationale huisartsenorganisatie WONCA 19 mei uitgeroepen tot World Family Doctor Day. Het thema voor dit jaar is “Huisartsen in de frontlinie“. Dit thema benadrukt de sleutelrol die huisartsen spelen bij het beheersen van een pandemie-uitbraak en ook hun centrale rol van “First in, last out”.
Eén keer per jaar een dag waarop je stil staat bij de belangrijke rol en dito bijdrage van huisartsen in de gezondheidszorg. Op 1 januari 2019 waren er ongeveer 5.000 huisartsenpraktijken in Nederland waar 12.766 huisartsen (58% vrouw) werkzaam zijn. De huisartsen bevinden zich letterlijk en figuurlijk dicht in de buurt. Jij en ik verkeren dus in de positie dat gemiddeld gezien de Nederlandse huisarts op ongeveer één kilometer afstand zit. Hij/zij kent jou goed, weet hoe je thuissituatie eruit ziet en komt bij je langs als het nodig is. Niet overal ter wereld hebben patiënten toegang tot zulke zorg en dienstverlening. Op wereldhuisartsendag vieren we ook de vooruitgang die wereldwijd in de gezinsgeneeskunde wordt geboekt.
(cijferbron: www.lhv.nl)
Wereld IBD-dag
Op Internationale Dag van de Ziekte van Crohn oftewel World IBD Day wil de initiator meer begrip kweken voor chronische inflammatoire darmziekten en overheden en zorgprofessionals aansporen om actie te ondernemen en steun te betuigen aan de tien miljoen mensen die leven met IBD. Verder hoopt men dat Werelddag IBD mensen over de hele wereld verenigt in hun strijd tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op Wereld IBD-dag staan wij specifiek stil bij de meer dan 80.000 Nederlanders die lijden aan deze ziekte.
De afkorting IBD staat voor inflammatory bowel disease (chronische inflammatoire darmziekten). Dit is een verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree en bloed bij de ontlasting. Ook kun je te maken krijgen met gewichtsverlies, koorts, je niet lekker voelen en braken. Klik hier voor meer informatie over de drie chronische inflammatoire darmziekten.
#IBDuitgelicht
Op wereld IBD-dag worden er in meer dan 50 landen opvallende gebouwen paars verlicht. Ook in Nederland kleuren gebouwen paars. Zoals het Evoluon in Eindhoven en een aantal ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC, het Ikazia ziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis