afbeelding versterkt nationale buitenspeeldag

9 juni – Nationale Buitenspeeldag | Donald Duck Dag | Dag van de Jonge Jury | Wereld Accreditatie Dag | Koraaldriehoek Dag

Nationale Buitenspeeldag

Heerlijk, we gaan buiten spelen op de Nationale Buitenspeeldag! Op de Nationale Buitenspeeldag zet Nickelodeon tussen 13.00 en 17.00 expres het beeld op zwart. Het idee hierachter is dat kinderen dan een zetje in de rug krijgen om lekker naar buiten te gaan. Toen ik jong was, net voordat de dinosaurussen uitstierven, hadden we geen smartphones. Laat staan (spel)computers of andere op elektriciteit aangedreven apparaten die ons in het huis gekluisterd hielden. In mijn tijd keken we alleen op woensdagmiddag naar de tv. Dat waren geen tv’s met een diameter van 140 cm, dat waren kleine koektrommeltjes die zwart/wit beelden uitzonden. Wat wij dan de hele dag deden? Wij speelden buiten. En dan zie ik de jeugd denken: “de hele dag?”. Ja, wij speelden de hele dag buiten en verveelden ons geen moment.

Vertel Gina, hadden jullie vroeger ook een Nationale Buitenspeeldag?

Nee, wij hadden geen Nationale Buitenspeeldag. Die hadden wij niet nodig. Wat deden jullie dan de hele dag buiten? Dit zijn zomaar wat voorbeelden die me te binnen schoten: britsen (met schoenpoetsblikje), rolschaatsen ( met 4 ijzeren wielen ), knellen, fietsen, stoeprandje butsen, landje pik, verstoppertje spelen, voetballen, hockeyen, springtouwen, knikkeren of steppen. En als we daar niet mee bezig waren dan “hingen” we rond in de boomgaard of in het maisveld.

In mijn tijd was er nog veel ruimte, weinig verkeer en hoorde je minder over kinderlokkers en zo. De tijden zijn veranderd en op dat gebied niet ten goede. De kinderen moeten zich nu uitleven in weinig uitdagende, fantasieloze speeltuintjes en moeten alert zijn op alle gevaren die het buitenspelen heden ten dage met zich meebrengt. Ik zou niet graag met de kinderen van nu willen ruilen!

Donald Duck Dag

Op 25 oktober wordt in Nederland Donald Duck Dag gevierd maar in Amerika vieren ze vandaag hun Donald Duck Dag. Waarom dat verschil? Op 25 oktober 1952 viel de eerste Donald Duck weekblad, toen als bijlage van het weekblad Margriet, op de Nederlandse deurmatten.
Op 9 juni 1934 was Donald Duck voor de eerste keer te zien in De Disneyfilm The Wise Little Hen en daarom wordt die datum als ijkpunt aangehouden in Amerika. Zijn debuut optreden maakte zo’n indruk dat mensen brieven aan Walt Disney gingen schrijven met de vraag of die eend niet vaker kon meedoen, ze vonden die luidruchtige kwaaie eend in zijn matrozenpakje dolkomisch.

Hoe kwam Donald Duck aan zijn naam?

In 1932 kwam het Australische cricketteam met hun sterspeler Donald Bradman naar Amerika voor cricketwedstrijd. Donald Bradman was een slagman met een slaggemiddelde van 99.94, dit wordt gezien als de grootste sportprestatie van een sporter in ongeacht welke sport dan ook. Dat hij tijdens de wedstijd tegen New York het veld afging met een score van 0 was iets ongelofelijks voor de man die altijd punten scoorde. In cricket is daar een uitdrukking voor got out for a duck, wat dus betekent dat je het veld afgaat met 0 punten.

De kranten stonden er vol van, in één artikel werd met een knipoog naar de uitdrukking got out for a duck het volgende geschreven “Donald took to cricket like duck to the water”. In die tijd was Walt Disney een vriendje aan het bedenken voor Micky Mouse. Er wordt gezegd dat hij de krantenberichten over Bradman en de verwijzingen naar zijn “duck” heeft gelezen en zodoende werd geïnspireerd tot het bedenken van Donald Duck.

Onderstaand dagen zijn vanwege COVID-19 niet fysiek maar virtueel:

Deel dit bericht