9 juni – Donald Duck Dag in Amerika

Op 25 oktober wordt in Nederland Donald Duck Dag gevierd maar in Amerika vieren ze op 9 juni Donald Duck Dag. Waarom dat verschil? Op 25 oktober 1952 viel de eerste Donald Duck weekblad, toen als bijlage van het weekblad Margriet, op de Nederlandse deurmatten.
Op 9 juni 1934 was Donald Duck voor de eerste keer te zien in De Disneyfilm “The Wise Little Hen” en daarom wordt die datum als ijkpunt aangehouden in Amerika.
Zijn debuut optreden maakte zo’n indruk dat mensen brieven aan Walt Disney gingen schrijven met de vraag of die eend niet vaker kon meedoen, ze vonden die luidruchtige kwaaie eend in zijn matrozenpakje dolkomisch.

Hoe kwam Donald Duck aan zijn naam?

In 1932 kwam het Australische criketteam met hun sterspeler Donald Bradman naar Amerika voor criketwedstrijd. Donald Bradman was een slagman met een slaggemiddelde van 99.94, dit wordt gezien als de grootste sportprestatie van een sporter in ongeacht welke sport dan ook. Dat hij tijdens de wedstijd tegen New York het veld afging met een score van 0 was iets ongelofelijks voor de man die altijd punten scoorde. In cricket is daar een uitdrukking voor “got out for a duck” wat dus betekent dat je het veld afgaat met 0 punten. De kranten stonden er vol van, in één artkel werd met een knipoog naar de uitdrukking “got out for a duck” het volgende geschreven “ Donald took to cricket like duck to the water”. In die tijd was Walt Disney een vriendje aan het bedenken voor Micky Mouse. Er wordt gezegd dat hij de krantenberichten over Bradman en de verwijzingen naar zijn “duck” heeft gelezen en zodoende werd geïnsprireerd tot het bedenken van Donald Duck.

Hoe wordt Donald Duck Dag gevierd?

Er worden sowieso veel activiteiten georganiseerd maar veel mensen gaan vandaag naar Disneyland om de kleine eend te eren. Wat daar een populaire bezigheid is dat ze dan selfies maken met het weekblad Donald Duck in de hand.
Wat ook veel mensen doen is de hele dag naar Donald Duck films en tv-series kijken.

Valt bij jou ook de Donald Duck ( nog steeds ) op de deurmat? 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.