afbeelding versterkt dikketruiendag

9 februari – Dikketruiendag | Safer Internet Day | Wereld Kiespijndag | Chocoladedag

17e editie Dikketruiendag

Dikketruiendag of niet, die dikke truien zullen sowieso wel uit de mottenballen zijn gehaald. Noem me gek maar ik moest meteen aan het liedje (en muts) Koud hé van Henk Spaan en Harry Vermeegen uit 1987 denken. Mijn punt: zonder de Dikketruiendag van vandaag is het de aankomende 2 weken, of langer, elke dag Dikketruiendag. Lang leve Koning Winter!

Dikketruiendag? Moet dat niet Warmetruiendag zijn?

In Nederland hebben de Warmetruiendag en in België de Dikketruiendag. Het doel is hetzelfde: door de verwarming een graadje lager te zetten en een warme trui aan te trekken de CO2 uitstoot te verminderen. Dit jaar staat de Dikketruiendag in het teken van de zoektocht voor een remedie voor het klimaatvirus. Daarom is er gekozen voor de slogan: OP VOLLE KRACHT voor het klimaat.

Wat kun jij thuis voor het klimaat doen?

  • maak bijenkasten, nesten voor hommels, insectenhotels
  • zaai bloemenweides om bestuivende insecten te lokken
  • verwijder onkruid zonder chemische producten
  • plant inheemse hagen en bomen
  • geef plastic afval geen kans, gebruik geen plastic bekertjes
  • wordt lid van een zwerfafvalopruimgroepje zoals de Troep Troopers Tongelre

Hoe het allemaal begon

Op 16 februari 2005 organiseerde Milieuzorg Op School (MOS) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie ( de Vlaamse overheid dus ) de eerste “Dikketruiendag” om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Waarom precies op 16 februari? Dat is de datum waarop het Kyoto-protocol in werking trad. De bedoeling van dit protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen.

18e editie Safer Internet Day

Safer Internet Day begon in 2004 als een initiatief van het door de EU gefinancierde SafeBorders-project ( Safer Internet Action Plan) om meer aandacht te generen voor opkomende online problemen en zorgen. Sinds 2005 wordt de dag georganiseerd door Insafe. Dat is het netwerk van Safer Internet Centres. Wat begon als een Europees project is intussen uitgegroeid tot een echte wereld dag van. SID wordt nu gevierd in meer dan 170 landen op alle continenten en bereikt wereldwijd miljoenen mensen. Je kunt wel stellen dat Safer Internet Day in de loop der jaren dé online veiligheidsdag geworden is van de online veiligheidskalender. Met aansprekende thema’s zoals cyberpesten, grooming, gamen en digitale identiteit. Het thema voor 2021 is “Samen voor een beter internet”.

SID in Nederland

Vandaag publiceert het Dutch Safer Internet Centre (SIC) onderzoeksresultaten over het thema online welzijn van kinderen in tijden van corona het thema liefde en seksualiteit. Maar daar blijft het niet bij. Er is vanavond een online ouderavond over het (online) welzijn van jongeren in tijden van corona. En wat ik ook zag is dat VeiligInternetten en Safer Internet Center in samenwerking met Google, Vodafone-Ziggo en Bureau Jeugd en Media een campagne starten. Een campagne waarin je iemand kan bedanken van wie je nieuwe online vaardigheden hebt geleerd die je hebben geholpen om de pandemie te overleven.

Wereld Kiespijndag

Heb jij dat ook? Als je maar aan de tandarts denkt dat je kiespijn krijgt? En tot overmaat van ramp is het vandaag Wereld Kiespijndag. Op het moment dat ik het woord “kiespijndag” alleen al lees trekt heel mijn mond samen en gaan spontaan alle tanden zeer doen. Kan het erger? Is het nu werkelijk de bedoeling dat mensen kiespijn gaan vieren op Wereld Kiespijndag? Nee, deze dag gaat eigenlijk meer over het voorkomen van kiespijn en het belang van het ((half)jaarlijks bezoekje aan de tandarts. Je had deze dag natuurlijk ook “maak een afspraak bij de tandarts om kiespijn te voorkomen” kunnen noemen maar dat klinkt lang niet zo catchy als “kiespijndag”, toch?

Gevolgen slechte mondverzorging

De tandarts doet meer dan controleren op gaatjes of het op tijd ontdekken van ontstekingen. De tandarts kan in de mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig herkennen zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen (kanker), diabetes, stress en verlaagde weerstand. Bij ouderen kan een slechte mondgezondheid uiteindelijk lijden tot levensbedreigende aandoeningen, zoals uitdroging en ondervoeding, ischemische beroerte (herseninfarct), gewrichtsontstekingen, hart- vaatziekten en aspiratiepneumonie (longontsteking door vreemde stoffen). Slechte mondgezondheid kan ook de oorzaak zijn van slechte adem, verminderd kauwvermogen, verminderde smaak en pijn.

Chocoladedag

We zijn bij dag 3 van de Valentijnsweek belandt en daar hoort chocolade bij. Afhankelijk van je budget, kun je kiezen voor die super lekkere handgemaakte bonbons, voor een chocoladeboeket of gewoon een doosje Merci. Wat wel ontzettend belangrijk is dat je weet van welk soort chocolade je geliefde houdt. Is de persoon in kwestie een liefhebber van melk, wit of de pure variant. Kom je met de verkeerde aanzetten nou dan weet je het wel. Krijg je te horen: “weet je nu nóg niet dat ik niet van pure chocolade houd!

Deel dit bericht