afbeelding versterkt stem

8 november – STEM | Internationale Tongbrekers Dag | Cappuccino-dag | Werelddag van de Stedenbouw | Weltschenktag | Dag van de Stralende Beroepen | Internationale Dag voor Radiologie | Intersekse Solidariteitsdag | Remembrance Sunday | Internationale Leer-over-het-jodendom Dag

STEM

Vergis je niet, STEM dag gaat niet over de Amerikaanse verkiezingen of de aankomende verkiezingen in eigen land. STEM is een Engels acroniem voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Wetenschap, technologie, techniek en wiskunde dus. De afkorting geeft de verzameling van academische gebieden van de exacte wetenschap, technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde aan. Het idee achter STEM is om leerlingen voor te bereiden op de toekomst en dat ze de concurrentie aan kunnen met studenten uit alle delen van de wereld. Deze STEM wordt in Vlaanderen en Nederland gebruikt in het onderwijs.

Is STEM het beste wat je kunt kiezen?

Het onderwijs bereid kinderen voor op hun toekomst. En welke “skills” heb je daarvoor nodig? Wat ik tegenkom is dat het onderwijs roept dat kinderen moeten werken aan de 21e-eeuwse vaardigheden. Klinkt toppie maar wat zijn die 21e-eeuwse vaardigheden? Dat is: communiceren, samenwerken, sociale & culturele vaardigheden, zelfregulering, kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, computational thinking, informatie vaardigheden, ICT-basisvaardigheden en mediawijsheid.

Na een analyse van Michael Fullan zijn wereldwijd gezien dit de 21e-eeuwse vaardigheden: character, citizenship, collaboration, communication, creativity en critical thinking (karakter, burgerschap, samenwerking, communicatie, creativiteit en kritisch denken). Samenvattend: een STEM-opleiding is zeer nuttig om een fijne positie in de toekomstige maatschappij te verkrijgen maar dan wel het liefst in combinatie met de 21e-eeuwse vaardigheden. Dat vind ik.

Internationale Tongbrekers Dag

Een tongbreker is een lastig uit te spreken woord of een kort rijm dat moeilijk te verwoorden is, vooral als het snel wordt uitgesproken. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben de zin Pad kid poured curd pulled cold aangewezen als moeilijkste Engelse tongbreker. Je kunt je tong ook breken op één enkel woord.

De Daily Mail heeft 5 jaar geleden onderzocht wat voor buitenlanders het moeilijkste Engels woord is om uit te spreken. Op volgorde van moeilijkheid: Worcestershire, specific en squirrel. Sluit me volledig aan bij de nummer 1. Als er vroeger thuis een pasteitje werd gegeten ging daar altijd een paar druppels Worcestershiresaus overheen. Bij iedereen, behalve bij mij. Ik kreeg het woord niet uitgesproken.

Wat zijn mijn tongbrekers?

Daar blijft het niet bij hoor. Wat dacht je van het woord millennium. Wat haatte ik dat woord in de jaren ’90. Continu kwam dat woord terug, zeker toen het jaar 2000 steeds dichterbij kwam. Zal nog een persoonlijke tongbreker met je delen, komt tie aluminium. Na 3 keer zeggen gaat het pas vlekkeloos. Onze Taal heeft geïnventariseerd wat de Nederlander het moeilijkst uitspreekbare woord uit de Nederlandse taal vindt. Ik beperk me tot de top 3:

  1. meteorologisch
  2. defibrilleren
  3. bavarois

Onderstaande dagen verdienen ook onze aandacht:

Deel dit bericht