afbeelding versterkt the clash

8 februari – Internationale Clash Dag | Safer Internet Day | Internationale Whisky Dag | Dag van het Zelfvertrouwen | Internationale Dag van Gebed en Bewustwording tegen Mensenhandel

10e editie Internationale Clash Dag

Internationale Clash Day is in 2013 in Seattle ontstaan. KEXP Morning Show presentator John Richards vond dat één Clash-nummer laten horen tijdens zijn radioprogramma niet genoeg was. Hij besloot de rest van zijn show alleen nog maar nummers van de Britse punkband The Clash te draaien. Zo kwam hij op het idee om 7 februari uit te roepen tot Internationale Clash Day. De daaropvolgende jaren volgde veel radiocollega’s zijn voorbeeld en in 2019 was het aantal radiostations die meededen uitgegroeid tot meer dan 100, verspreid over de hele wereldwijd. Met de Internationale Clash Day krijgt de The Clash de erkenning voor hun blijvende muzikale invloed en hun sociaal maatschappelijke betrokkenheid.

Wie was The Clash?

The Clash was een Britse punkgroep die van 1976 tot 1985 bestond. De groep wordt beschouwd als een van de belangrijkste punkgroepen. Zij vielen op door hun sterke linkse kritiek en de verschillende stijlen die ze gebruikten in hun muziek. The Clash bestond uit de volgende bandleden: Joe Strummer (zang, gitaar), Mick Jones (gitaar, zang), Paul Simonon (basgitaar) en Topper Headon (drums). Het enige nummer dat ik van deze band ken is Should I Stay or Should I Go? Niet omdat ik een liefhebber ben van punkmuziek. Nee, vanwege een reclamespotje. In 1991 werd dit lied in een reclame voor Levi’s spijkerbroeken gebruikt. De parodie Ben Je Geil Of Wil Je Een Koekje uit 19998 van de Drentse band Titt’n is eigenlijk net zo leuk.

Safer Internet Day

Safer Internet Day begon in 2004 als een initiatief van het door de EU gefinancierde SafeBorders-project (Safer Internet Action Plan) om meer aandacht te generen voor opkomende online problemen en zorgen. Sinds 2005 wordt de dag georganiseerd door Insafe. Dat is het netwerk van Safer Internet Centres. Wat begon als een Europees project is intussen uitgegroeid tot een echte wereld dag van. SID wordt nu gevierd in ongeveer 200 landen, op alle continenten, en bereikt wereldwijd miljoenen mensen. Je kunt wel stellen dat Safer Internet Day in de loop der jaren dé online veiligheidsdag geworden is van de online veiligheidskalender. Met aansprekende thema’s zoals cyberpesten, grooming, gamen en digitale identiteit.

Thema 2022: Samen voor een beter internet

Voor de kinderen en jongeren van vandaag is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Om hen te helpen de digitale wereld zo optimaal en veilig mogelijk te gebruiken, moeten we permanent aandacht besteden aan vaardigheden, verantwoordelijkheid en veiligheid. Maar kinderen en jongeren kunnen niet alleen zorgen voor een veilige online omgeving, de juiste verantwoordelijkheden nemen of de juiste vaardigheden opdoen. Ze hebben hulp, begeleiding en onderwijs nodig.

Het is belangrijk dat een brede publiek-private coalitie van partijen verantwoordelijkheid neemt voor de digitale veiligheid en vaardigheden van jongeren. En eveneens ouders en leerkrachten helpt bij het begeleiden en opleiden. Het Dutch Safer Internet Centre (SIC) brengt deze belanghebbende bij elkaar voor haar activiteiten en het behalen van de doelstellingen. Samen voor een beter internet.

Het Dutch Safer Internet Centre bestaat uit drie organisaties: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, Netwerk Mediawijsheid en EOKM.

Onderstaande dagen hebben ieder een eigen info-link gekregen

Deel dit bericht