afbeelding versterkt genitale autonomie

7 mei – Wereldwijde dag van Genitale Autonomie | Internationale Dag van het Naakt Tuinieren | Internationale Astronomie Dag | Wereld AS Dag | Wereld Bierpong Dag | Free Comic Book Day | Wereld Atletiekdag voor Kinderen | Wilde Buitendagen (BE) | Fairtrade Week | Feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Wereldwijde dag van Genitale Autonomie

Waar de Wereldwijde dag van Genitale Autonomie over gaat kun je nu lezen. Op 7 mei 2012 oordeelde het Landesgericht Köln dat wanneer een jongen geen toestemming kan geven voor een niet-therapeutische besnijdenis dit wordt gekwalificeerd als aanranding, dus strafbaar. Want, zo staat te lezen in artikel 1631, tweede lid, zin 1 BGB, de besnijdenis verandert het lichaam van het kind permanent en is onherstelbaar. Deze verandering druist in tegen het belang van het kind om later over zijn religieuze overtuiging te kunnen beslissen.

De Duitse wetgever was het niet eens met deze uitspraak en spande een spoedprocedure aan. Om een lang verhaal kort te houden volgt het eindresultaat. De Duitse wetgever is met een regeling gekomen die duidelijk moet maken dat jongensbesnijdenis onder bepaalde voorwaarden wel degelijk is toegestaan. Daarmee is Duitsland naast Zweden, dat al langer wetgeving kent op dit gebied, een van de weinige landen met specifieke regelgeving. Ik vraag me af hoe dit te rijmen valt met het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind?

Wat wil Werelddag Genitale Autonomie bereiken?

  • naleving en uitvoering van het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind
  • wetgevingsinitiatieven die alle kinderen (m/v) beschermen tegen niet medisch noodzakelijke besnijdenis
  • bescherming van kinderen met atypische geslachtskenmerken tegen genitale chirurgie en interventie zonder medische indicatie
  • een onmiddellijke stop van besnijdenis van minderjarige mannen (jongens) als HIV-preventie in Afrikaanse landen
  • openbaar onderzoek en onderwijs over de gevolgen van niet-therapeutische genitale chirurgie op kinderen

Internationale Dag van het Naakt Tuinieren

Onder de noemer niet omdat het moet, maar omdat het kan gaan vandaag overal ter wereld mensen op de eerste zaterdag van mei in hun blootje het onkruid wieden. Vanwege de simpele reden dat het vandaag World Naked Gardening Day (WNGD) is. Ik houd van tuinieren, maar naakt tuinieren zie ik toch echt niet zitten. Ben daar veel te preuts voor. Maar er zijn dus echt mensen die de datum 7-05-2022 in hun agenda rood omcirkeld hebben en hier een heel jaar naar hebben uitgekeken.

Dr Elle Boag, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Birmingham City University moedigt ons toch aan om vandaag lekker naakt de tuin in te gaan want zegt ze: “over het algemeen kan naakt tuinieren bijdrage aan een positief gevoel over je eigen lichaam en zo een boost geven aan je gevoel van eigenwaarde”. Nu maar hopen dat je brandnetels op tijd ziet en dat die wesp je met rust laat. Kijk wel goed uit voor tekenbeten. De ziekte van Lyme ligt op de loer. Ben ik overgehaald? Nee!

Wat als je alleen maar een balkon hebt?

Geen nood, je kan altijd nog de plantenbakken op het balkon naakt verzorgen. Toch? Wil je toch ook nog even waarschuwen. Naakt tuinieren mag mits de buren je niet kunnen zien. Gaan de buren bij de politie klagen over een naakte buurman of naakte buurvrouw dan loop je het risico op een proces-verbaal voor exhibitionisme.

Wat doen mensen het liefst maakt?

Eigenlijk kun je alle activiteiten in je blootje doen. Neem badmintonnen maar eens in gedachte, of bierpongen, hoogspringen is ook een leuke optie. Kan niet stoppen met het bedenken van voorbeelden en aangezien ik visueel ben ingesteld zie ik nu dus allerlei beelden in mijn hoofd voorbijkomen. Dat wordt een leuke dag vandaag. Wist je trouwens dat mensen naakt tuinieren het één na leukste vinden om naakt te doen? Nummer 1 is en blijft zwemmen.

Welke dagen, weken en andere feestelijkheden staan nog meer in de agenda?

===================================================

Deel dit bericht