7 april – Week van de Klassieken | Wereldgezondheidsdag | Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Rwandese Genocide | Internationale Dag van de Bever

Week van de Klassieken van 7 t/m 15 april

De negende editie van Week van de Klassieken heeft als thema “Quo vadis?” en gaat over reizen in de Oudheid. Rond dit thema zijn er volop activiteiten georganiseerd zoals de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz, lezingen, kinderactiviteiten en een heuse Pubquiz.
De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar. Maar ze doen dit niet alleen, er wordt samengewerkt met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel en het Nederlands Klassiek Verbond.

Wereldgezondheidsdag: “Beat diabetes”

De focus ligt dit jaar op diabetes en met reden want diabetes, een niet-overdraagbare chronische ziekte, heeft rechtstreeks invloed op miljoenen mensen over de hele wereld. Wist je dat ruim 1 miljoen Nederlanders diabetes hebben maar dat er zo’n 200.000 mensen rondlopen met diabetes zonder dat ze het weten?

Soorten diabetes of suikerziekte

  • Diabetes type 1: het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan.
  • Diabetes type 2: de alvleesklier maakt te weinig insuline aan of de insuline werkt niet goed meer.
  • Zwangerschapsdiabetes: ontstaat tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende soort is diabetes type 2, belangrijkste oorzaak hiervan is de huidige ongezonde leefstijl. Chronische stress, te weinig bewegen, te weinig water drinken, te hoog koolhydraten inname, overgewicht, dat zijn een aantal belangrijke factoren voor het krijgen van diabetes type 2. Herken jij je hier in? Ga gezonder leven!

Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Rwandese Genocide

Vandaag is de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Rwandese Genocide. De datum 7 april is gekozen omdat dit de startdatum van de genocide uit 1994 in Rwanda was.
Uiteindelijk werden tijdens deze genocide tussen de 800.000 en één miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord in slechts 100 dagen tijd. Eveneens werden tijdens de genocide tussen de 250.000 en 500.000 vrouwen en meisjes verkracht.

Kan me de televisiebeelden nog levendig herinneren van onthoofde Tutsi’s die verspreid lagen in compleet uitgemoorde dorpen. Wat kunnen mensen elkaar toch allemaal aan doen?

Internationale Dag van de Bever

De bever is een enorm belangrijk nuttig dier voor onze natuurgebieden en wetlands. Zij zijn het namelijk die het natuurlijk onderhoud voor hun rekening nemen. Ze houden bijvoorbeeld de boomgroei in toom met hun houtbehoefte van wel 4.000 kilo per jaar. Het mooiste is dat ze alles van een om geknaagde boom gebruiken; ze eten de knoppen, schors en bladeren op en met de rest van de boom bouwen ze burchten en dammen ze beken af. De bever is degene die zorgt voor diversiteit in de natuur, door de dammen kunnen kunstmatige meertjes ontstaan waarin flora en fauna welig tiert.

De bever in levende lijve zien? Je kunt op bevertocht in het Nationaal Park de Biesbosch!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.