7 februari – Shocking Blue, de succesvolle Haagse Rockband


 
Een historische dag in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek! Op 7 februari 1970 bereikt Shocking Blue met hun single Venus de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Dit is voor de eerste keer dat een Nederlandse band die felbegeerde eerste plaats weet te bereiken. Elf jaar later scoort er weer een Nederlandse groep een nummer 1 notering in de Billboard top 100, Stars On 45 met hun single Stars On 45.
Tot op de dag van vandaag is het geen enkele andere Nederlandse groep of solo artiest gelukt om op nummer 1 te komen in de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten. En nog een aardig detail is dat het nummer Venus 3 keer de Billboard heeft bereikt, de eerste keer met Shocking Blue, de tweede keer als onderdeel van de Stars On 45 medley en de derde keer in de cover versie van Bananarama.

Was Venus een authentiek lied?

Wat achteraf gebleken is, is dat de schrijver van Venus, Robbie van Leeuwen, aan buurtje leen heeft gedaan. In 1963 bracht namelijk de groep The Big Three de single “The Banjo Song” uit en als je daar naar luistert, tja!
  

Maar ook The Big Three was niet vies van buurtje leen want hun single was meer dan geïnspireerd op het lied “Oh! Susanna” uit 1848 geschreven door Stephen Foster.
 

Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

Mariska Veres

Mariska Veres was hét gezicht en dé stem van Shocking Blue. Zij had een hele herkenbare warme, lage stem. Haar zangcarrière begon op 16-jarige leeftijd toen ze zangeres werd bij de studentengroep Les Mysterés. Daarna heeft ze nog bij verschillende andere bands gezongen totdat ze in het najaar van 1968 een aanbieding kreeg om bij Shocking Blue te komen zingen.
In de zomer van 1975 stopte de band maar in de jaren ’80 zijn ze nog aantal keren bij elkaar gekomen, met natuurlijk Mariska Veres als leadzangeres.
In de jaren ’90 was er steeds meer vraag naar de Shocking Blue’s en Mariska kreeg uiteindelijk de toestemming van Robbie van Leeuwen om met haar eigen formatie onder de naam Shocking Blue te mogen gaan optreden. Tot aan haar overlijden bleef ze optreden. Mariska is 59 jaar geworden.

Deel dit bericht