afbeelding versterkt Pride Walk Amsterdam

7 augustus – Pride Walk Amsterdam | Internationale Transgenderrechtendag | Sneekweek wordt Sneeker Zeil Olympiade | Festival Dranouter (BE)

25e editie Pride Walk Amsterdam

De protestmars tegen het onrecht en de homovervolging de Pride Walk gaat dit jaar door, maar wel anders dan andere jaren. Het startpunt is niet het Homomonument maar de Pride Walk begint vanaf het Martin Luther Kingpark. Drie keer raden wie daarvoor verantwoordelijk is. Juist, stiefkindje Corona. Waarom heeft de organisatie gekozen om de Pride Wlak te laten vertrekken vanaf het Martin Luther Kingpark? Omdat het park voldoende ruimte heeft om de 1,5 meter afstand te bewaren.

Wat is het programma van de Pride Walk Amsterdam?

Van 12.00 – 14.00 vindt een demonstratie plaats in het Martin Luther Kingpark. Daarna start de Pride Walk (14.00 – 16.00). De route die gelopen wordt is natuurlijk ook anders dan voorgaande jaren. Je loopt nu vanaf het park naar de Rijnstraat, daarna gaat de route als volgt: van Woustraat, Frederiksplein, Utrechtsestraat, Rembrandtplein, Reguliersbreestraat, Rokin naar het Damrak en dan hoppa rechtstreeks de trein in. Eindstation is dus het Centraal Station.

Internationale Transgenderrechtendag

Een transgender heeft dezelfde (mensen)rechten en plichten als een niet-transgender. Dat is in theorie zo, in de praktijk gaat het echter anders. De Internationale Transgenderrechtendag (Transgender International Rights and Education Day) wil bereiken dat de (mensen)rechten van transgenders worden geëerbiedigd en worden gepromoot.

Hoewel de afgelopen jaren een langzame maar zekere vooruitgang is geboekt in de strijd voor gelijkheid, profiteert hier niet iedere groep van uit de *LHBTIQ+ – gemeenschap. Met name transgenders worden nog steeds regelmatig geconfronteerd met vooroordelen en discriminatie, veelal het gevolg van publieke onwetendheid over transgender aangelegenheden.

*Wat betekent LHBTIQ+?

LHBTIQ+ is de afkorting voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transseksueel, queer / questioning, interseksueel en alles daar tussenin zoals bijvoorbeeld aseksualiteit (geen behoefte aan seks), panseksueel en nog veel meer. En dan zijn er nog de bondgenoten (A=allies), dat zijn de heteroseksuele individuen die leden van seksuele minderheidsgroepen ondersteunen en zich daarmee identificeren en accepteren. Als het zo doorgaat heeft iedere letter van het alfabet zo haar eigen betekenis, ik houd het maar bij de afkorting LHBTI.

Op *GSA staat het volgende te lezen:

Wanneer de genderidentiteit of genderexpressie afwijkt van de verwachtingen die aan iemands sekse worden verbonden, spreken we van transgender. Ligt de genderidentiteit wel in de lijn van het geboortegeslacht, dan spreken we van cisgender: dan voel je je bijvoorbeeld man in je mannenlichaam. Transgender is dus een breed begrip. Iemand kan zichzelf presenteren in de kleding/rol van het andere geslacht. Dat kan altijd zijn of slechts af en toe. Niet alle transgenders hebben behoefte aan lichamelijke aanpassingen met operaties en/of hormonen.

Omdat de groep lastig te definiëren en af te bakenen is, lopen de schattingen van het aantal transgenders in Nederland heel sterk uiteen. Volgens Stichting Transvisie variëren de schattingen tussen de 48.000 en 300.000 mensen.

Waar staat de afkorting de GSA voor?

De afkorting GSA staat voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses, gender identiteiten en gender expressies. De GSA is een groep scholieren die zich sterk maakt voor een voor iedereen veilige omgeving op school. Zij vinden dat iedereen op school zich vrij moet voelen om te zijn wie hij of zij is, zonder schaamte. Zonder verantwoording te hoeven af leggen.

Gina’s tip van de week. Vergeet onderstaande evenementen niet:

Deel dit bericht