afbeelding voor diversity day

6 oktober – Diversity Day NL | Wereld Cerebrale Parese Dag | Dag van het Familiebedrijf (BE) | Dag van de Medicatieveiligheid

2e editie Diversity Day NL

Vorig jaar werd op 1 oktober in Nederland voor de eerste keer de Diversity Day georganiseerd. Waarom de naam van de dag nu in het Engels moet is voor mij trouwens een raadsel. Het is een dag ter promotie van meer diversiteit en inclusie. Had dus ook gewoon Dag voor Diversiteit kunnen heten in mijn beleving. Goed, vandaag (sommige maken er een week of zelfs een maand van) organiseren bedrijven in Nederland activiteiten om aandacht te vragen voor diversiteit en inclusie. Het motto van de dag is net zoals in 2019 “Jezelf zijn werkt”.

Wat wil Diversity Day bereiken?

Diversity Day streeft naar een samenleving die staat voor verbondenheid en respecteren van onderlinge verschillen. Dus veroordeel de verschillen niet. Verschillen verbinden. We moeten naar elkaar kijken, bewust naar elkaar kijken en zien dat ieder individu uniek is. Een maatschappij of bedrijf dat zich laat leiden door vooroordelen en kortzichtigheid, daar zullen de tegenstellingen toenemen en de discussies verharden. Kortom: mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan. Diversity Day pleit voor verbondenheid. Mét ruimte voor verschil; want dan alleen kan de kracht van diversiteit worden benut.

Blijf jezelf!

Dit geldt trouwens niet alleen voor op het werk, dit moet een leidraad zijn in je leven. Blijf jezelf, verloochen je zelf niet. Waarom zou je niet trouw mogen zijn aan wie je werkelijk bent? Om in de smaak te vallen? Voor promotie? Wellicht val je juist in de smaak wanneer je jezelf bent en blijft. Mensen weten dan wat ze aan je hebben. Misschien krijg je wel die promotie omdat je werkgever ziet dat je een uniek individu bent met unieke talenten. Doe geen concessies om “in het plaatje te passen”. Respecteer jezelf en accepteer dat anders zijn ook oké is.

Wereld Cerebrale Parese Dag

Cerebrale Parese betekent letterlijk hersenverlamming. Wereldwijd gezien is Cerebrale Parese (CP) de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen. Het gebeurt nog steeds dat mensen met CP geen toegang hebben tot de juiste verzorging, therapieën, behandelingen en ondersteuning. Gelukkig is dat in Nederland wel beter geregeld. De visie van World Cerebral Palsy Day is ervoor te zorgen dat iedereen met CP dezelfde rechten, toegang en kansen heeft als iedereen.

De vereniging in Nederland voor mensen met CP is BOSK. Op hun website vind je volop ervaringskennis om je verder te helpen met alles wat op je pad komt als je een kind hebt dat CP heeft of voor volwassen met CP.

Maar wat is Cerebrale Parese?

De letterlijke vertaling dekt de lading niet. Cerebrale Parese, ook wel cerebrale palsy of spasticiteit genoemd, is een ontwikkelingsstoornis welke gekenmerkt wordt door onder andere communicatieve stoornissen en motorische stoornissen (onder andere spasme en krampachtig bewegen). Een intellectuele achterstand en epileptische aanvallen komen eveneens dikwijls voor. Welke delen van het lichaam worden aangetast, de ernst en combinatie van symptomen kunnen voor ieder persoon anders zijn. De één kan bijvoorbeeld een zwakte in één hand hebben en taken als schrijven of strikken van veters moeilijk vinden. Terwijl een andere 24 uur per dag hulp nodig heeft.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht