afbeelding versterkt goed nieuwsdag

6 november – Nationale Goed Nieuwsdag | Saxofoon Dag | Dag voor de Preventie van Aantasting van het Milieu bij Gewapende Conflicten | Kookboekenweek | Week van de Mediawijsheid

Nationale Goed Nieuwsdag

Nationale Goed Nieuwsdag wil dat naast het reguliere nieuws ook vrolijk nieuws een plekje krijgt in de krant of op het journaal. De eerste Nationale Goed Nieuwsdag was in 2007, initiator was Robbert Zoon van Zinfo.nl. De Nationale Goed Nieuwsdag kende onder Robbert Zoon slechts 3 edities. Zijn idee om jaarlijks op de eerste vrijdag van november meer goed nieuws te brengen kreeg steeds meer aanhangers. Meer dan 20 kranten, nieuwssites, radio- en televisiezenders deden mee.

In 2008 werd op 3FM in de radio uitzending van Giel Beelen de Nationale Goed Nieuwsdag door de toenmalige minister president JP Balkenende geopend. Zijn idee voor goed nieuws is nadien opgepikt door diverse websites: goednieuws.nl, goednieuws.be, iedereenbenieuwd.be, www.100p.nl

Goed Nieuwsdag verdient doorstart

Wat zou het toch heerlijk zijn om op de eerste dag van de Week van de Mediawijsheid alleen maar goed nieuws te horen en te lezen. Niet alleen wat mij betreft van de nieuwsorganen maar vooral van en door ons zelf. En dan specifiek op social media. Want laten we eerlijk zijn, we kunnen allemaal wel een dagje goed nieuws en positieve feedback en input gebruiken. Er is al genoeg gehakketak en negativiteit in de wereld.

Een jaar lang goed nieuws

In 2017 bracht NOS online zelfs een jaar lang elke week een overzicht van goed nieuws. Hun conclusie na een jaar was dat een wekelijks overzicht niet het antwoord is, maar gedragsverandering bij de journalist. Wat daarmee bedoeld werd? De journalist zou bij een onderwerp ook moeten kijken naar het positieve en niet altijd de negatieve kant belichten. Ik weet niet hoe jij er over denkt maar die gedragsverandering heb ik bij de NOS op tv nog niet gezien.

Saxofoon Dag

Saxofoon Dag is een feest- en herdenkingsdag. Een feestdag voor de saxofonisten die de uitvinder van de saxofoon, Antoine-Joseph (Adolphe) Sax, herdenken. De heer Sax werd op 6 november 1814 in het prachtige Dinant (België) geboren. Wist je trouwens dat Adolphe Sax ook de uitvinder was van de saxhoorn, saxotromba en de saxtuba? Vroeger werd de saxofoon veel gebruikt in militaire bands. Tegenwoordig wordt de saxofoon op grote schaal gebruikt in jazz, en andere soorten dansmuziek en in symfonieorkesten. Meer weten over Adolphe Sax? Dan verwijs ik je graag naar adolphesax.be.

Preventie Aantasting van het Milieu bij Gewapende Conflicten

We moeten de aarde beschermen, Met dat idee in het achterhoofd riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 6 november uit tot International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict. De hieraan gekoppelde ambitie is om de aarde te beschermen, zelfs tijdens de meest complexe en uitdagende scenario’s.

Daarom wil de VN ook dat het milieu deel uitmaakt van plannen voor conflictpreventie, vredeshandhaving en vredesopbouw. Want, er kan geen langdurige vrede zijn wanneer de natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen, waarvan mensen afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud, zijn vernietigd.

Graag wil ik je attenderen op het starten van de onderstaande weken.

Deel dit bericht