afbeelding versterkt dag vrije woord

6 mei – Nationale Dag van het Vrije Woord | Wereld Wachtwoorddag | Internationale Anti-Dieet Dag | Internationale Bellenblaasdag | Internationale OI dag

Nationale Dag van het Vrije Woord

Vandaag is het exact 19 jaar geleden dat de oprichter van de politieke partij LPF (Lijst Pim Fortuyn) Prof. Dr. Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn in Hilversum op laffe wijze werd vermoord door Volkert van der Graaf. Terwijl ik dit schrijf flitsen de beelden me weer door het hoofd. Vol ongeloof zat ik te kijken. En kon niet begrijpen dat iemand dit kon doen. Ondanks dat hij niet altijd verkondigede aar ik achter stond, toch ben ik blij met de Nationale Dag van het Vrije Wood. Zijn moord was niet alleen een aanslag op hem maar ook op diens gedachtegoed en mening. Het was een aanslag op het vrije woord. Hoe mooi is het dan om na 4 mei (Dodenherdenking) en 5 mei (Bevrijdingsdag) op 6 mei de Nationale Dag van het Vrije Woord te vieren?

Herdenking van Dag van het Vrije Woord gaat online

Normaal gesproken vinden er op diverse plaatsen in Nederland herdenkingen plaats maar corona is ook bij deze herdenking de spelbreker. Wat ik heb gevonden is dat je wel via een livestream de herdenking op de begraafplaats Westerveld in Driehuis live kunt volgen op Youtube. Als spreker Paul Meijer, oprichter van Forza! Nederland. Via zijn Facebookpagina zal je het ook kunnen volgen. De uitzending begint om 18.05.

Wereld Wachtwoorddag

Op initiatief van Intel werd in 2013 World Password Day in het leven geroepen. Sinds die dag in 2013 wordt jaarlijks op de eerste donderdag van mei aandacht besteed aan het maken van een sterk wachtwoord. Wachtwoorden zijn in het digitale tijdperk waarin we nu leven niet meer weg te denken uit ons leven. Tenminste als je waarde hecht aan je privacy en veiligheid. Ik wel. Ik heb voor alles een wachtwoord. Het begint al met mijn telefoon, laptop, vaste computer en laten we het online shoppen niet vergeten. Voor elke winkel een account beveiligd met een wachtwoord. En nee niet overal hetzelfde wachtwoord. Als een hacker mijn wachtwoord éénmaal heeft gekraakt kan hij daarna bij al mijn gegevens, en dat willen we niet hebben. Toch?

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer. Hoe sterker het wachtwoord hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software. Hackers kraken met groot gemak wachtwoorden als 123456, Password, 12345678, qwerty of 12345. Hoe maak je een sterk wachtwoord?

  • gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens
  • stel nooit één enkel woord in als wachtwoord; maak zinnen
  • neem minimaal één woord, een cijfercombinatie en symbolen toe die alleen jij kent
  • gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden
  • gebruik niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam
  • wijk duidelijk af van eerdere wachtwoorden
  • gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
  • gebruik geen Engels gebruik Nederlands, of een andere weinig gesproken taal zoals het Fries
  • neem niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek
  • een zin kan veiliger zijn; helaas geldt dat niet voor iedere zijn

Internationale OI dag (Wishboneday)

De Internationale OI Awareness Day is onderdeel van een hele bewustwordingsweek omtrent Osteogenesis Imperfecta. Deze dag staat binnen de OI-gemeenschap beter bekend als Wishbone Day. Met deze week wil de stichting het bewustzijn over osteogenesis imperfecta vergroten. Ik kan me voorstellen dat de Latijnse benaming voor de broze botten ziekte je helemaal niets zegt. Maar als de Nederlandse benaming voorbij komt is het makkelijker voor te stellen wat het is. Bij iemand met broze botten kunnen de botten makkelijker breken. Dit komt omdat hun bindweefsel minder stevig is. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Wishbone

Het vorkbeentje (wishbone) heeft een speciale betekenis; als twee mensen een wens hebben zal het vorkbeentje het lot bepalen. De twee personen houden allebei een uiteinde van een Y-gevormde bot vast. Daarna wordt er als een dolle aangetrokken, tot dat het breekt. Degene die het langste stuk in handen heeft, van diegene zal gegarandeerd de wens uitkomen. Goed, dit is dus niet wetenschappelijk bewezen en daarom worden er ook geen garanties gegeven dat het werkt.

Wat staat er voor vandaag nog meer op het program?

Deel dit bericht