6 januari – Driekoningen

Vandaag is het eindelijk zover, de kerstballen kunnen naar zolder en de kerstboom kan uit huis.
Want van vroeger uit werd er gezegd dat de kerstboom tot aan 6 januari moest blijven staan omdat vandaag op Driekoningen de officiële laatste dag van de kersttijd is aangebroken. Maar goed geheel tegen de christelijke traditie in hebben wij onze kerstspullen gister opgeruimd.

Driekoningen

Wat ook een leuke traditie is dat vandaag in plaatsen in Brabant en Limburg de kinderen verkleed als koning langs de deuren gaan. Ze hebben een papieren kroontje op het hoofd, dragen lampionnen en één van hen heeft het gezicht zwart gemaakt. Oei Oei Oei, een zwart gezicht! Als we nu maar niet een actiegroep gaan krijgen die zich druk maakt om nog een traditie waarbij een zwart gezicht hoort.

De kinderen komen niet zomaar voor de lol langs de deur, nee ze bellen ook nog aan en gaan zingen, het Driekoningenlied. En verwachten dan ook nog snoep! Lijkt wel St. Maarten.

Driekoningen, Driekoningen
geef mij’ne nieuwen hoed;
M’nen ouwe is verslete,
‘smoeder mag ’t nie weten.
‘svaoder heget gèld
al op de toanbank geteld.

Recept voor Driekoningen brood

Nog iets dat ook echt bij Driekoningen hoort is het koningsbrood of koningstaart; er wordt dan een bruine boon in het brood of taart verstopt en wie de boon vindt is die dag de koning of koningin.

Recept voor een Driekoningenbrood:
400 gr bloem
100 gr boter
2 dl melk
25 gr gist
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel zout
1 eierdooier
50 gr amandelen
50 gr suiker
½ citroen
150 gr rozijnen (geweld)
Een bruine boon.

Bloem en zout zeven in een kom. Maak een gistpapje van een beetje van de lauwe melk, gist en vanillesuiker. Smelt de boter. Maak een kuiltje in de bloem doe daar voorzichtig het gistpapje, gesmolten boter en de eierdooier bij. Goed kneden. Op een warme plaats, onder een vochtige doek ongeveer een half uur laten rijzen. Maal de gepelde amandelen. Maak amandelspijs met de gepelde amandelen, suiker, geraspte citroenschil en citroensap. Goed kneden. Deeg, amandelspijs en rozijnen door elkaar kneden. Verstop een bruine boon in het deeg. Vorm een bol en laat nog 30 min. rijzen. Een uur bakken in een oven van 180 graden. Bij het opdienen een kroon op het koningsbrood zetten, deze is voor diegene die de bruine boon vindt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.